NOS NieuwsAangepast

Coalitie houdt vertrouwen in Blok, maar deel oppositie niet

Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt vertrouwen in VVD-minister Blok van Buitenlandse Zaken. Maar een deel van de oppositie vindt dat hij moet opstappen. Blok moest zich vandaag verantwoorden voor zijn uitspraken over de multiculturele samenleving.

Blok herhaalde in het debat dat zijn uitlatingen onzorgvuldig en ongelukkig waren en dat hij er zijn excuses voor aanbiedt. Naar eigen zeggen kan hij doorgaan als minister. De regeringspartijen, die ook kritisch waren, nemen genoegen met zijn excuses. 50Plus en SGP doen dat ook.

Berouw

Partijleider Pechtold van regeringspartij D66 zei dat Blok met zijn uitspraken een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft gekwetst. "Maar hij heeft berouw getoond en hij heeft zijn woorden ruiterlijk en herhaaldelijk teruggenomen." Volgens Pechtold moet de VVD-minister zijn "valse start" achter zich laten. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff benadrukte dat Blok zijn fout heeft erkend. Hij denkt dat de minister geloofwaardig zijn werk kan blijven doen.

CDA-voorman Buma onderstreepte dat de minister zelf inziet dat hij te ver is gegaan. ChristenUnie-leider Segers zei dat Blok heldere antwoorden heeft gegeven.

Motie van wantrouwen

Een deel van de oppositie denkt daar heel anders over. Denk-leider Kuzu diende een motie van wantrouwen in. Volgens Denk heeft Blok niet genoeg afstand genomen van zijn uitspraken. Kuzu denkt dat hij zijn uitspraken echt meent.

Motie van wantrouwen tegen minister Blok

De motie werd gesteund door GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. GroenLinks-voorman Klaver vindt de excuses van de minister niet ruiterlijk genoeg en volgens Klaver is hij vleugellam. "Hij wist wat hij moest zeggen en hij deed het."

PvdA-voorman Asscher zei dat onvoldoende is gebleken dat de minister het vertrouwen houdt om alle Nederlanders te vertegenwoordigen. SP-leider Marijnissen vindt dat Blok de twijfel niet heeft kunnen wegnemen en volgens Partij voor de Dieren-leider Thieme stond de uitkomst van dit debat bij voorbaat vast.

PVV en Forum voor Democratie hebben er juist kritiek op dat Blok zijn uitspraken heeft teruggenomen. Maar ze stemden niet voor de motie van wantrouwen.

Stemmingen: motie van wantrouwen verworpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl