De spotprent van cartoonist Mark Knight
NOS Nieuws

Ophef over 'racistische' cartoon Serena Williams in Australische krant

Een spotprent in de Australische krant de Herald Sun over Serena Williams heeft tot ophef geleid. De prent ridiculiseert de woede-uitbarsting van de Amerikaanse tennisster afgelopen weekend in de finale van de US Open. Volgens critici is de cartoon racistisch en seksistisch.

Op de spotprent is te zien hoe Williams als een huilende peuter haar racket kapot stampt. Naast haar racket ligt een speen op de grond. In de achtergrond vraagt de umpire aan tegenspeelster Naomi Osaka of ze Williams "alsjeblieft kan laten winnen".

Het kwam cartoonist Mark Knight op veel kritiek te staan op sociale media en in Amerikaanse media. "De cartoon zou racistisch zijn omdat Williams is getekend als een karikatuur van een zwarte vrouw, met een grote bos kroeshaar", zegt Australië-correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal.

Knight zelf vindt de kritiek ongegrond. Volgens hem is zijn tekening ten onrechte een symbool geworden van racisme en genderpolitiek:

'Toen ik de cartoon tekende dacht ik niet aan raciale politiek in Amerika'

Onder meer J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-reeks, deed op Twitter haar beklag. "Knap om een van de grootste sportvrouwen op aarde te reduceren tot racistische en seksistische symbolen en om een tweede grote sportvrouw weg te zetten als een gezichtsloos ding." Met dat laatste verwijst Rowling naar de Japanse Osaka, die is afgebeeld als een westers meisje met een blonde staart.

"Er zijn mensen die zeggen dat de cartoon te vergelijken is met spotprenten die we honderd jaar geleden zagen en waarin zwarten als een soort Zwarte Piet werden neergezet", zegt Portier. In Australië is de ophef minder groot dan in de Verenigde Staten, zegt hij. "Wellicht omdat raciale spanningen hier minder zijn. Het gaat hier meer over de ophef dan over de inhoud van de prent."

'Niets met geslacht of ras te maken'

Hoofdredacteur van de Herald Sun Damon Johnston schrijft in een reactie op de ophef nog steeds achter Knight te staan. "Een tenniskampioene heeft een mega-woedeaanval gehad op het wereldtoneel en de cartoon van Mark heeft dat afgebeeld. Het had niets te maken met geslacht of ras."

Knight blijft er rustig onder. "Hij zei op de Australische tv dat hij geen racistische motieven had. Wie dat erin ziet, zo zei hij, begrijpt het niet", zegt Portier. "Cartoonisten vergroten dingen nou eenmaal uit, zei hij."

Op de vraag die op Twitter werd gesteld waarom hij in de loop der jaren nooit aandacht heeft besteed aan mannelijke tennissers die zich misdragen, reageerde hij als volgt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl