NOS NieuwsAangepast

Rutte: discussie kinderpardon niet opnieuw voeren

De permanente regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen blijft in de huidige vorm gehandhaafd. Volgens premier Rutte is het onnodig om de discussie over het zogenoemde kinderpardon opnieuw te gaan voeren en staat het besluit over de Armeense kinderen Lili en Howick er los van.

"Dit is een uniek besluit in een unieke zaak. De staatssecretaris neemt met enige regelmaat unieke besluiten, daar wordt nooit in het openbaar over gesproken", aldus de minister-president. "We hebben een eerlijk en stevig asielbeleid."

D66-leider Pechtold vindt het nodig dat de procedures in de toekomst korter zijn. "Ons systeem kent twee kanten. Het duurt nu soms heel lang voordat mensen duidelijkheid hebben van de hoogste rechter. Ik huiver ervoor dat dadelijk weer een volgend kind of gezin wordt blootgesteld aan alle krachten die er dan op afkomen."

In het regeerakkoord staat dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. Volgens Pechtold is het regeerakkoord duidelijk en is het niet nodig om het regeerakkoord open te breken. "Geen enkele casus is hetzelfde. We hebben twee instanties die het geheel kunnen wegen en beoordelen en dat zijn de rechter en de staatssecretaris."

Kinderen als inzet

Pechtold benadrukte dat hij niet blij is dat de kinderen in het geval van Lili en Howick tot inzet zijn gemaakt, hoe goed bedoeld ook. "Dit is niet zoals ik hoop hoe we het draagvlak voor het asielbeleid vormgeven."

Vicepremier Schouten zei na afloop van het coalitieoverleg dat het goed is dat staatssecretaris Harbers alle omstandigheden heeft gewogen. "Ik denk dat het laatste woord over deze zaak nog niet is gezegd."

CDA-leider Buma wijst erop dat het niet aan de politiek is om zich over individuele zaken uit te spreken en dat alleen de staatssecretaris zich over deze zaak heeft kunnen buigen.

"Het is fijn voor Lili en Howick dat ze mogen blijven, maar de praktijk is anders voor veel mensen die toch terug moeten naar hun eigen land. De politiek moet heel terughoudend zijn, omdat je bij heel veel mensen hoop wekt, terwijl dat niet zo is."

Een kinderpardon is volgens hem geen oplossing, omdat je ook dan weer kinderen tegenkomt die net niet binnen dat kinderpardon vallen.

"De rechtvaardigheid zegt toch: voldoe je niet aan de regels, dan moet je terugkeren. Ouders van kinderen hebben ook een verantwoordelijkheid hierin. We willen in Nederland echte vluchtelingen opvangen."

"Als we kortere procedures willen, moeten we keuzes maken. Zo moet het niet zo zijn dat mensen telkens weer een asielaanvraag kunnen doen en een nieuwe procedure kunnen starten, ook als ze een tijd ondergedoken of weg zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl