NOS Voetbal

Duitse bondscoach Löw: 'Nederland komt er weer'

Duitse bondscoach Löw: Oranje is op de goede weg

De Nations League oogt als een loodzware opgave voor Oranje. Na Frankrijk wacht volgende maand een thuiswedstrijd tegen Duitsland. NOS Sport ging op bezoek bij de Duitse bondscoach Joachim Löw. "Nederland heeft potentie", zegt hij.

Duitsland. In de voorbije jaren riep dat het beeld op van aanvallend en dominant voetbal met veel spelvreugde en creativiteit. In de eerste wedstrijd van de Nations League tegen wereldkampioen Frankrijk afgelopen vrijdag, toonde het elftal van Löw echter een heel ander gezicht. Met een sterke verdediging. Voelde bondscoach Joachim Löw de noodzaak om dat te doen, stond hij misschien onder druk?

Löw: "Ik pas me aan de ontwikkelingen in het moderne voetbal aan. Als je naar Frankrijk en België kijkt op het WK, die spelen zeer compact met een snelle omschakeling. Wij hebben misschien met te veel aanvallend risico gespeeld. Dat ging jarenlang goed, maar dit WK zijn we daarvoor afgestraft. We moeten nu opnieuw zoeken naar de juiste balans tussen een goede defensie en een goede aanval."

Dominant voetbal blijft mogelijk

Löw is ervan overtuigd dat het nog steeds kan, dominant en aanvallend spelen. "Kijk maar naar ploegen in grote competities zoals Manchester City in Engeland, Barcelona in Spanje, Bayern München in Duitsland en Paris Saint-Germain in Frankrijk. Dat zijn allemaal teams die op balbezit spelen en kampioen zijn. Het op balbezit gebaseerde voetbal is niet dood."

De Duitse bondscoach Joachim Löw ontmoet zijn Franse collega Didier Deschamps bij hun treffen in de Nations League.

Leren van een crisis

Na twee gemiste eindtoernooien is de algemene conclusie dat het Nederlandse voetbal in een crisis verkeert. Zo'n crisis is onze oosterburen niet onbekend. Begin deze eeuw gingen bij de Duitse voetbalbond DFB alle alarmbellen af. Nadat Duitsland bij het EK 2000 al in de poulefase was uitgeschakeld, besloot de bond tot ingrijpende maatregelen.

Hoe kun je een crisis gebruiken om het tij te keren? Löw: "We hebben in die tijd de opleiding veranderd. Pas in 2006, 2010 hebben we daarvan de eerste vruchten geplukt. Maar Holland heeft altijd een goede opleiding."

Had of heeft?

Löw: "Ik geloof er nog steeds in. Zo'n klein land als Nederland kan natuurlijk niet vijftig jaar lang aan de wereldtop staan. Nederland is er nu twee toernooien niet bij, maar als je nu de jonge spelers ziet die in jullie competitie de kans krijgen bij bijvoorbeeld Ajax of kleinere clubs, dan heeft Nederland nog steeds spelers die snel zijn en goed kunnen dribbelen. Ik geloof dat Nederland ook nu weer een team heeft dat zich kan ontwikkelen. Dit team heeft weer potentie."

Van Oranje's wedstrijd tegen Peru heeft hij slechts delen gezien. Talent zag de Duitse oefenmeester wel. "Ik heb een paar goede spelers gezien. Jonge spelers, snelle spelers. Ik denk dat Nederland er de komende jaren weer komt."

In Nederland buitelen de Frenkie de Jong-fans over elkaar. Löw heeft hem nog niet goed bekeken.

In Nederland lopen de liefhebbers weg met Frenkie de Jong. Is Löw ook op de hoogte? "De naam zegt me wel iets, maar met de volgende wedstrijd houd ik mij volgende week bezig. Dan ga ik Nederland natuurlijk analyseren. We hadden in Amsterdam een mannetje van ons zitten, en die heeft mij bericht: Holland is heel goed op weg."

Het komt dus goed met Oranje?

Löw: "Ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl