Serena Williams toont haar emotie tijdens de finale Getty Images

Ze wordt later deze maand 37 en heeft inmiddels 23 grandslamtitels achter haar naam staan. Maar na bijna twee decennia toptennis is Serena Williams haar temperament en fanatisme niet verloren, zo bleek zaterdagavond in de finale van de US Open. Had ze gelijk met haar suggestie dat de scheids haar benadeelde vanwege haar geslacht? En was haar woede-uitbarsting terecht?

In het heetst van de strijd noemde Williams de umpire van dienst Carlos Ramos een dief en dat werd niet getolereerd. Williams ontving een gamestraf en dat bleek het startsein van een memorabel uur vol dramatiek.

Uitgefloten

"Er gebeurde van alles. De US Open staat bekend als het meest rumoerige grandslamtoernooi en we hebben gisteravond weer gezien waarom. Op Wimbledon hadden ze dit niet gepikt. Dan zou ze echt uitgefloten worden", aldus tenniscommentator Mark Brasser.

Met regelmaat sneuvelen er rackets op de tennisbaan en ook scheldkanonnades zijn tennissers niet vreemd. Maar de scheidsrechter voor dief uitmaken, dat gaat volgens Brasser te ver. "Ik denk dat dat ongeveer het ergste is waarvoor je een umpire kunt beschuldigen", aldus Brasser. "Zijn integriteit wordt daarmee in twijfel getrokken."

'De umpire voor dief uitmaken is voor hem het ergste wat er is'

Marcella Mesker, eveneens tenniscommentator bij de NOS, zat vol verbazing naar de slotfase van de finale en de afsluitende ceremonie te kijken. "Wat een feest voor Osaka had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie", aldus Mesker.

"De emoties vierden hoogtij. Het was triest, want het moest over tennis gaan. Over de geschiedenis: de 24ste van Serena of de eerste van de debutante? Ik dacht 'waar gaat dit over?' Ik heb echt met tranen in mijn ogen zitten kijken."

Mesker keurt het gedrag van de tennisgrootheid af. "Hysterisch is het juiste woord. Aan de andere kant: Serena heeft haar hele leven te maken gehad met racisme en seksisme. Ik heb het idee dat ze een missie heeft in het leven sinds ze moeder is geworden."

"In tennis hoeft ze niks meer te bewijzen. Ze heeft een missie voor alle vrouwen, om voor alle moeders in deze wereld een voorbeeld te zijn. Gelijke rechten, gelijke kansen. Dat vrouwen niet meer op een andere manier behandeld worden. Maar dit ging over de top."

Serena Williams AFP

Williams en collega-tennisster Viktoria Azarenka suggereerden dat dit bij de mannen nooit was gebeurd. En daarmee betichtte ze de umpire van seksistisch handelen. Raemon Sluiter, oud-proftennisser en de coach van Kiki Bertens, sluit zich niet aan bij dat verwijt.

"Fabio Fognini, een nogal temperamentvolle Italiaan, werd vorig jaar uit de US Open gehaald. Hij zei dingen tegen een lijnrechter die echt niet konden. Hij heeft de partij uitgespeeld en werd later op basis van de beelden zonder pardon uit het toernooi gehaald", aldus Sluiter.

"Serena heeft echt weleens aan de zachtere kant van de beoordelingen gezeten. Zie het als gepakt worden met te hard rijden. De ene keer krijg je wel die boete, maar je hebt ook weleens een agent die in een vrolijke bui is en zegt: 'vandaag even niet, maar dit moet je niet meer doen'. Serena had het beste voorbeeld gegeven als ze op de persconferentie had gezegd dat ze haar boekje te buiten is gegaan."

STER reclame