Haris Seferovic wordt geknuffeld na zijn treffer tegen IJsland
NOS Voetbal

Zwitsers geven IJsland pak slaag in Nations League

Twee jaar geleden was IJsland nog een van de grote sensaties bij het EK in Frankrijk. Met een groot arbeidsethos en veel onverzettelijkheid bereikten de eilandbewoners verrassend de kwartfinales.

Of dat bij het EK van 2020 opnieuw het geval zal zijn, is de vraag. Vanavond kreeg IJsland namelijk in zijn eerste duel in Divisie A van de Nations League een stevig pak op de broek van Zwitserland. In Sankt Gallen werd het 6-0.

Vanaf de start hadden de Zwitsers, die bij het WK deze zomer in de tweede ronde roemloos werden uitgeschakeld door Zweden, geen kind aan IJsland. Bij de rust stond de thuisploeg al met 2-0 voor door treffers van Steven Zuber (een streep in de kruising) en Denis Zakaria.

Kort na rust konden de IJslandse ambities helemaal de ijskast in toen Xherdan Shaqiri mocht juichen nadat zijn vrije trap via het hoofd van Birkir Bjarnason achter doelman Hannes Halldórsson (oud-NEC) in het IJslandse doel verdween.

Zwitserse honger

Daarmee was de Zwitserse honger allesbehalve gestild. Haris Seferovic schoot in korte tijd de bal drie keer in het IJslandse net, maar had de pech dat de Engelse arbitrage twee treffers annuleerde wegens buitenspel.

Even later liet FC Basel-aanvaller Albian Ajeti bij zijn debuut in de Zwitserse hoofdmacht de 5-0 aantekenen. Het slotakkoord was na een vlijmscherpe counter voor Admir Mehmedi: 6-0.

De IJslandse doelman Hannes Halldórsson moet weer een keer vissen tegen de Zwitsers

Revanche tegen België?

Daarmee kreeg Erik Hamrén, de Zweedse bondscoach van IJsland, een debuut om snel te vergeten. Dinsdag krijgt IJsland de kans om zich te revancheren. Dan ontvangt het België, de derde ploeg in groep 2 van Divisie A in de Nations League, in Reykjavik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl