Jair Bolsonaro grijpt naar zijn buik nadat hij door een man in zijn buik was gestoken AFP

De Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro die eergisteren in zijn buik werd gestoken, moet nog zeker een week in het ziekenhuis blijven. Volgens artsen was zijn situatie levensbedreigend, maar is zijn toestand inmiddels stabiel.

In een reactie bedankte Bolsonaro zijn artsen en vertelde hij dat nog veel pijn heeft. "Ik heb nooit iemand kwaad gedaan", zei hij in een video op een Facebookpagina van een senator die hem opzocht in het ziekenhuis.

Hij vertelde ook dat al hij rekening hield met een aanval tijdens zijn campagne. "Ik bereidde me voor op dit soort dingen, want je loopt risico's", zei de presidentskandidaat.

Campagnebijeenkomst

De uiterst rechtse Bolsonaro werd donderdag neergestoken bij een campagnebijeenkomst in Juiz de Fora, een stad 200 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Dat gebeurde toen hij op de schouders zat van een aanhanger.

Op beelden is het moment te zien waarop Bolsonaro wordt neergestoken:

Braziliaanse presidentskandidaat Bolsonaro neergestoken

De presidentskandidaat werd meteen naar een ziekenhuis gebracht, waar bleek dat hij een geperforeerde lever had. Hij verloor door zijn verwondingen ruim twee liter bloed.

Inmiddels is hij geopereerd en overgeplaatst naar een ziekenhuis in Sao Paulo, waar aanhangers zich buiten hebben verzameld om Bolsonaro te steunen. Ze hebben onder meer een enorme Bolsonaro-opblaaspop bij zich met de tekst 'president'.

Aanhangers hebben buiten bij het ziekenhuis van Sao Paulo een Bolsonaro-opblaaspop bij zich AFP

"Ongeacht wat je van hem vindt, dit heeft hij niet verdiend", zei een van zijn aanhangers. "Dit zal zijn kans om de verkiezingen te winnen vergroten, omdat mensen zo alleen maar sympathie voor hem krijgen."

De verdachte van de steekpartij werd snel opgepakt, maar kreeg voor zijn arrestatie een flink pak slaag van aanhangers van Bolsonaro. In een video zei de verdachte dat God hem opdroeg om Bolsonaro neer te steken.

Volgens Braziliaanse media is de 40-jarige verdachte iemand die op Facebook erg kritisch was over de plannen van Bolsonaro. Van 2007 tot 2014 was hij lid van de linkse PSOL-partij. Volgens zijn familie, die geen contact meer met hem heeft, heeft de man psychische problemen en is hij erg religieus.

Populair

De eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen is over vier weken, maar de kans dat Bolsonaro, die bovenaan staat in de peilingen, nog campagne gaat voeren, is klein, denkt zijn zoon Flavio. "Waarschijnlijk zal hij niet meer de straat opgaan. Maar wij kunnen dat wel."

De presidentskandidaat, die soms wordt vergeleken met de Amerikaanse president Trump en met de Filipijnse president Duterte, heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn standpunt dat er veel harder moet worden opgetreden tegen criminaliteit. Ook stelt Bolsonaro zich hard op tegenover corruptie.

STER reclame