Bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert tijdens een persconfentie in Kameroen AFP

Clarence Seedorf en Patrick Kluivert staan vandaag voor hun vuurdoop als bondscoach en assistent van het nationale team van Kameroen: de Comoren zijn de tegenstander in een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup. In Kameroen wordt met spanning afgewacht wat het onervaren duo met de grote namen ervan zal bakken.

"In Afrika zijn de dingen nu eenmaal een beetje anders", weet oud-Ajacied Eyong Enoh, die ruim vijftig interlands voor Kameroen speelde.

De benoeming van de Nederlanders werd een maand geleden met gemengde gevoelens ontvangen in Kameroen. Als voetballers hebben Seedorf en Kluivert een geweldige loopbaan achter zich, maar als trainer is hun cv minder indrukwekkend.

Seedorf kende als coach weinig gelukkige periodes bij AC Milan, Shenzhen Qiangxue en Deportivo La Coruña. Kluivert zat onder meer als assistent op de bank bij Oranje, was bondscoach van Curaçao en vorig jaar directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain.

'Iconen van het Nederlandse voetbal'

De 32-jarige Enoh, die tien jaar geleden doorbrak bij Ajax en tegenwoordig in Cyprus speelt, heeft desondanks vertrouwen in het Nederlandse duo. "Seedorf en Kluivert zijn iconen van het Nederlandse voetbal en hebben bij de beste clubs ter wereld gespeeld. Ze hebben voetbalervaring op het hoogste niveau."

Eyong Enoh (l) en Samuel Eto'o juichen na een goal in het groepsduel met Denemarken op het WK 2010 Getty

"Seedorf en Kluivert hebben bij Ajax de basis gelegd voor de manier waarop ze over voetbal denken", vervolgt Enoh vanuit Cyprus. "Ik denk dat ze het voetbal in Kameroen met hun ervaring veel kunnen brengen."

En Kameroen kan wel een oppepper gebruiken. Tot ontzetting van de fans wisten de 'Ontembare Leeuwen' zich niet te plaatsen voor het afgelopen WK in Rusland, waarna de Belgische bondscoach Hugo Broos moest vertrekken. Volgend jaar is titelhouder Kameroen gastheer van het toernooi om de Afrika Cup, dus dan zal er een sterk team moeten staan.

'Te weinig ervaring'

Maar lang niet iedereen in Kameroen is overtuigd van de trainerskwaliteiten van de nieuwe bondscoach. Zo was er kritiek van oud-international Patrick M'Boma, oud-speler van Paris Saint-Germain en Parma en goed voor 33 goals in 57 interlands.

"Ik ben verrast door hun aanstelling. Seedorf heeft heel weinig trainerservaring", verklaarde M'Boma tegen Kameroense media. De voormalige aanvaller vroeg zich af hoe het mogelijk is dat Kameroen, één jaar voor de Afrika Cup in eigen land, twee trainers heeft aangesteld die nog nooit in Afrika hebben gewerkt en de bijzonderheden en problemen van het Afrikaanse voetbal niet kennen.

Eyong Enoh tijdens het WK-duel met Brazilië in 2014, met Neymar in een kenmerkende pose EPA

Volgens Enoh heeft M'Boma wel een punt. "Seedorf heeft veel ervaring in Europa en in Brazilië. Maar het is waar, in Afrika zijn de dingen wel een beetje anders."

Een beetje? "Nou, er zijn veel verschillen. Vooral organisatorisch. Het is in Kameroen moeilijk om dingen een beetje snel voor elkaar te krijgen. In Nederland is alles heel goed georganiseerd en het is het eenvoudig om zaken te veranderen. Seedorf is gewend aan clubs waar alles goed op orde is. In Afrika zit je met de infrastructuur, de administratie, het bestuur. Dat zal een grote uitdaging voor hem worden..."

Commotie rond selectie

Ook de selectie van bondscoach Seedorf voor het duel met de Comoren heeft in Kameroen voor commotie gezorgd. Seedorf besloot twee sleutelspelers buiten de selectie te houden: voormalig aanvoerder Benjamin Moukandjo en Christian Bassogog, vorig jaar uitgeroepen tot beste speler van het toernooi om de Afrika Cup.

Beiden spelen in de Chinese competitie, waarover Seedorf zei: "Goede jonge spelers voetballen niet in China. Ze moeten begrijpen dat kansen bij de nationale ploeg zullen uitblijven als ze voor de meer lucratieve avonturen gaan."

Bondscoach Seedorf waarschuwt Kameroen: 'Zorg dat je klaar bent!'

Enoh begrijpt de verbazing, maar vertrouwt ook op Seedorf. "Hij is de bondscoach en hij heeft het recht om spelers te selecteren of niet. Iedereen zou dat moeten respecteren. Laat hem zijn werk doen en laten we afwachten of hij daarmee succesvol zal zijn."

Geen Enoh, wel Onana

Een andere naam die in de selectie ontbreekt, is Eyong Enoh zelf. Dat zal er allicht mee te maken hebben dat de defensieve middenvelder na onder meer Ajax, Standard Luik en Willem II nu is terechtgekomen bij Enonis Neon Paralimni FC in de Cypriotische competitie.

"Het nationale team is niet iets waar ik nu mee bezig ben", vertelt Enoh, die na een blessure bij Standard Luik in 2016 uit beeld raakte bij het nationale team. "Ik ben bezig met plezier hebben in voetbal. Ik focus me op mijn club en ben nu vooral supporter van Kameroen."

Wie wel is teruggekeerd bij het nationale team, is André Onana. De doelman van Ajax kon niet goed overweg met de vorige bondscoach Broos en werd net als een aantal andere spelers niet meer opgeroepen. Onder Seedorf en Kluivert beginnen de bannelingen met een schone lei, tot vreugde van Enoh.

"Ik ken Onana goed, ik heb hem ook gesproken voor hij naar Ajax ging. Ik ben heel trots dat hij het zo goed doet bij Ajax. Hij heeft in twee jaar veel wedstrijden gespeeld, terwijl hij het in het begin erg moeilijk had, met het weer en met het feit dat hij in het tweede team speelde. Maar hij is op het moment een van de beste keepers."

André Onana met de vlag van Kameroen na het duel met Go Ahead Eagles in mei 2017 ANP

Het is nog niet duidelijk of Onana in de basis zal staan in de wedstrijd op de Comoren. Maar met of zonder Onana moet het duel met de nummer 149 van de FIFA-ranglijst goed te doen zijn voor Seedorf en Kluivert.

"Je zou denken dat het een eenvoudige wedstrijd is, maar Seedorf en Kluivert zullen het duel uiterst serieus nemen en een goede prestatie willen leveren", stelt Enoh. "Het is hun eerste wedstrijd, het wordt de eerste indruk, en die is altijd heel belangrijk."

STER reclame