Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken (VVD)
NOS NieuwsAangepast

Van Ark gaat met alle betrokkenen over arbeidsgehandicapten praten

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken komt met een alternatief voor het plan om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen. Dat plan werd gisteren van tafel gehaald en vandaag werd dat besluit in de ministerraad bevestigd.

"Ik zag ook wel dat het debat over dit onderwerp gepolariseerd werd", zegt Van Ark. Afgelopen zomer werd haar duidelijk dat het ook nog eens niet uitvoerbaar was. "De bedoeling was dat het voor iedereen simpeler zou worden, maar het werd juist complexer."

Een baan is natuurlijk je salaris, maar het zijn ook je sociale contacten, je leert wat, je vergroot je netwerk, je maakt dingen mee.

Staatssecretaris Van Ark

Maar daarmee is het probleem niet opgelost, zegt Van Ark. Want nog steeds heeft meer dan de helft van de arbeidsgehandicapten geen werk. "Een baan is natuurlijk je salaris, maar het zijn ook je sociale contacten, je leert wat, je vergroot je netwerk, je maakt dingen mee. Dat gun ik iedereen."

Ze wil de bestaande regelingen verbeteren door het lonend te maken om te werken, het voor werkgevers simpeler te maken en werkgevers en werknemers met elkaar in contact te brengen. Zij wil de verbeteringen de komende weken bespreken met alle betrokken partijen.

Wat ik goed vind van de actievoerders is dat zij de maatschappij ervan bewust hebben gemaakt dat er wel een probleem is.

Staatssecretaris Van Ark

"Ik ben door heel veel mensen gebeld die willen meepraten", zegt Van Ark. "En ik hoop dat we die energie met zijn allen kunnen gebruiken om de schouders eronder te zetten."

Van Ark heeft vanmiddag ook gebeld met Noortje van Lith. Van Ark: "Wat ik goed vind van Noortje, Wij staan op! en de andere actievoerders is dat zij de maatschappij ervan bewust hebben gemaakt dat er wel een probleem is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl