Sifan Hassan wint in Berlijn EPA

Sifan Hassan maakt een uitstapje naar de weg. De Europees kampioene op de 5.000 meter start op 16 september bij de halve marathon in Kopenhagen. De organisatie van die wedstrijd maakte dat vrijdag bekend.

"We zijn trots dat ze Kopenhagen heeft uitgekozen om uit te vinden wat ze kan op de halve marathon", verklaarde wedstrijddirecteur Henrik Paulsen over de komst van Hassan.

Hassan behoort op de baan tot de mondiale top. Op de 5.000 meter veroverde ze in augustus in Berlijn de Europese titel, eerder in het seizoen scherpte ze op die afstand ook het Europees record aan tot 14.22,34. Bij de WK indoor in Birmingham veroverde ze in maart zilver (3.000 m) en brons (1.500 m).

De halve marathon liep ze al eens, zeven jaar geleden als junior in Eindhoven. Die race won de destijds 18-jarige Hassan in 1.17.10. Haar deelname in Kopenhagen is een stuk serieuzer. "De afstand is nieuw voor haar, dus we mogen niet verwachten dat ze hier meteen om de overwinning meedoet", meende Paulsen over de mogelijkheden van de in Amerika wonende en trainende Hassan.

Geen specifieke voorbereiding

Haar trainer Alberto Salazar, die denkt dat Hassan ook op de weg goed uit de voeten kan, verwacht dat ze de halve marathon rond de 1 uur en 9 minuten kan lopen. De atlete heeft zich niet specifiek op de halve marathon voorbereid. Dit weekeinde loopt de Nederlandse namens Europa de 3.000 meter op de IAAF Contintental Cup in Ostrava.

Voorlopig ligt de focus van Hassan nog op de baan. Volgens Salazar is Nederlandse atlete bij de Olympische Spelen in Tokyo (2020) kanshebster op de 5.000 en 10.000 meter. "Daarna zullen we zien", aldus Salazar.

Europese titel voor Hassan op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame