Advocaat Jos B.: jammer dat ik hier sta met een slot op mijn mond

Advocaat Gerald Roethof wil zo snel mogelijk af van de beperkingen voor zijn cliënt Jos B., die vastzit in de zaak-Nicky Verstappen. Die beperkingen houden onder meer in dat B. geen contact mag hebben met de buitenwereld en dat zijn advocaat ook inhoudelijk niets over de zaak naar buiten mag brengen.

"Op de zitting over twee weken zal ik van mijn kant met name de beperkingen aan de orde stellen", zei Roethof in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vindt het bizar dat hij niets mag zeggen over de zaak terwijl de familie dat wel kan. Ook wijst hij erop dat de zaak al 20 jaar oud is en dat er al veel informatie "op straat" ligt.

De rechter-commissaris is het niet eens met Roethof en heeft vandaag bepaald dat B. in beperkingen blijft en dat hij dus geen contact mag hebben met de buitenwereld. De advocaat noemt de beslissing "heel vervelend".

Druk

Roethof vindt dat de beperkingen hem "een slot op zijn mond" leggen. "En de contactpersoon van de familie mag alles over de zaak zeggen." Daarmee doelt hij op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de zaak-Nicky Verstappen al jaren onderzoekt en sinds de aanhouding van B. over de zaak heeft gesproken in de media.

Volgens de advocaat is de situatie illustratief voor de druk die op het onderzoeksteam en het OM staat, ook door de media-aandacht. "Het laat zien hoe graag het team een dader wil maken van de verdachte."Jos B. kwam gisteren aan in Nederland en werd vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Voorlopige vrijlating

Gisteren oordeelde de rechter-commissaris al dat B. na zijn aanhouding meteen veertien dagen in voorlopige hechtenis kon worden genomen. Het OM had daar in augustus al om gevraagd.

De rechtbank is akkoord gegaan met het verzoek van het OM vanwege de ernstige verdenkingen tegen B. en omdat er een kans is dat hij op de vlucht slaat. Verder komt uit het politiedossier naar voren dat B. mogelijk een voorkeur heeft voor jonge jongens, wat een risico op herhaling kan opleveren.

Roethof noemt het apart dat die al bij voorbaat heeft bepaald dat B. vast blijft zitten. De raadsman zegt dat bij de volgende zitting opnieuw aan de orde zal komen of B. voorlopig moet worden vrijgelaten.

STER reclame