Rechts-radicale demonstranten in Chemnitz AFP

Er is geen bewijs dat Duitse rechts-radicalen na de steekpartij van twee weken geleden in Chemnitz jacht hebben gemaakt op buitenlanders, dat zegt althans het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV in een interview met Bild. "Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over een klopjacht. Wij hebben geen bewijs dat zulke klopjachten hebben plaatsgevonden."

In Chemnitz werd in de nacht van 25 op 26 augustus een 35-jarige Duitser doodgestoken. Daarvoor zijn twee verdachten opgepakt, een Irakees en een Syriër. Verontruste burgers en rechts-radicale jongeren gingen daarna keer op keer de straat op uit protest tegen de komst van asielzoekers naar Duitsland.

Op internet dook een video op, waarop te zien zou zijn dat rechts-radicale jongeren niet-westers ogende mensen zouden hebben opgejaagd. Er is goede reden om te denken dat iemand bewust valse informatie verspreidt, mogelijk om de aandacht van de moord in Chemnitz af te leiden, zegt BfV-chef Maaßen.

Tageschau

Het tv-programma Tageschau van de Duitse publieke omroep ARD onderzocht video's over de gebeurtenissen in Chemnitz die op sociale media opdoken. Daar is ook de video bij waarop Maaßen vermoedelijk doelde.

De video is op 26 augustus, de dag na de steekpartij, voor het eerst op Twitter geplaatst.

Ook werd de man die werd achtervolgd, opgespoord. Hij is een Afghaanse asielzoeker en bevestigt dat hij die dag door een horde mannen is aangevallen. Hij heeft aangifte gedaan.

Afkeuring

De opmerkingen van Maaßen zijn bij de linkse politieke partijen slecht gevallen. "We hebben foto's gezien, getuigen gehoord", zei Bondsdagvicevoorzitter Oppermann (SPD) tegen Deutschlandfunk. "We hebben gezien dat mensen openlijk de Hitlergroet brachten."

Behalve de SPD willen ook de Groenen dat Maaßen met bewijzen komt. "Met zijn ongedetailleerde uitspraken, wekt hij de indruk dat hij de gebeurtenissen in Chemnitz wil bagatelliseren en de aandacht wil afleiden van het probleem van het rechts-extremisme." Die Linke eist zonder meer dat Maaßen wordt ontslagen.

De positie van Maaßen staat al langer onder druk vanwege zijn contacten met politici van de rechtspopulistische AfD. Ook loog hij dat zijn dienst geen informant in de buurt had van de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in 2016. Dat bleek achteraf wel zo te zijn geweest.

Bijval

Steun krijgt Maaßen van de CSU. "Het is zijn plicht om de samenleving te vertellen wat de feiten zijn", zegt fractievoorzitter in de Bondsdag Dobrindt.

Ook vanuit de CDU van bondskanselier Merkel komt steun. "Ook het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen dat er klopjachten zijn geweest", zei minister van Binnenlandse Zaken Wöller.

Maar de CDU-fractie in de Bondsdag eist wel degelijk uitleg van Maaßen. "Het moet nu snel worden opgelost. Is deze video nu echt of niet echt?", zei binnenlandwoordvoerder Harbarth tegen persbureau DPA.

Merkel

Merkel liet zich kort na de steekpartij over de video's uit. Zij ging er in ieder geval toen nog van uit dat de beelden echt waren.

"We hebben video-opnamen waarop te zien is dat er klopjachten waren, samenscholingen waren, dat haat de straat op ging en dat hoort niet bij onze rechtsstaat", zei ze.

STER reclame