Stakers registreren zich NOS / Matthijs Holtrop

De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben werknemers van zo'n 35 metaalbedrijven in Limburg opgeroepen vandaag te staken voor een nieuwe cao. Het gaat onder meer om autofabrikant VDL Nedcar, auto-onderdelenmaker Faurecia en rookgasafvoermaker Cox Geelen.

De werkgevers kwamen gisteravond met een hoger loonbod in een poging er alsnog uit te komen, maar de stakingen gaan vooralsnog door.

Gisteren werd er al in Noord-Brabant gestaakt, vandaag is Limburg aan de beurt. Eerder dit jaar waren er ook al stakingen in de metaalsector.

3,5 procent loonsverhoging

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent op jaarbasis. "De bedrijven maken nu forse winsten en wij vinden dat de werknemers daarvan een graantje mee mogen pikken", zegt Hans Wijers van FNV Metaal. Hij verwacht dat zo'n 1000 van de 7000 Nedcar-werknemers het werk neerleggen.

Naast een hoger loon willen de bonden ook "een einde aan de doorgeslagen flexibilisering". Ook eisen ze dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijkgetrokken worden.

De werkgevers kwamen gisteravond met een hoger bod richting de werknemers. Ze bieden onder meer 7,87 procent loonsverhoging over een periode van 33 maanden. Dat was eerder 6,9 procent. Het voorstel komt neer op 2,86 procent loonsverhoging per jaar. Daarnaast wordt er 11 miljoen euro vrijgemaakt voor scholing.

Volgens werkgeversorganisatie FME is dit het ultieme eindbod. "We hopen dat de bonden inzien dat dit voorstel méér dan redelijk is en besluiten een akkoord te bereiken", zegt onderhandelaar Ab van der Touw.

VDL hoopt toch te produceren

Vooralsnog wordt er dus nog gestaakt en daar is VDL niet blij mee. Volgens een woordvoerder loopt de productie nog door, maar zullen er wel minder auto's van de band rollen vandaag. Het is afwachten hoe dat later vandaag verdergaat als de volgende ploegendienst aan de slag gaat.

"Hopelijk snappen onze werknemers dat het belangrijk is om niet te staken. We voeren juist nu met onze partner BMW gesprekken over het aantal auto's dat we volgend jaar en daarna moeten produceren. Dan is het niet goed dat we nu mogelijk achterstanden oplopen in de productie."

STER reclame