RTV Noord / Chris Bakker
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Studenten bezetten universiteit Groningen om gebrek aan woningen

Tientallen studenten hebben een deel van een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bezet. Ze voerden actie voor betere huisvesting voor internationale studenten.

In de stad is een groot tekort aan woningen. Buitenlandse studenten hebben het extra lastig. Er is een tentenkamp opgezet voor mensen die echt geen huis kunnen vinden.

De actie was georganiseerd door de Democratische Academie Groningen. Ook andere partijen hadden zich aangesloten, meldt RTV Noord.

Rond middernacht werd de actie beëindigd na een "constructief" gesprek tussen de universiteit en de studenten. Volgens de actievoerders regelt de universiteit een gebouw waar 50 tot 60 mensen in kunnen. Daarna wordt volgens de Democratische Academie gekeken wat er moet worden gedaan met de andere dakloze studenten.

Noodhuisvesting gratis

De actievoerders willen dat alle noodhuisvesting gratis wordt, de groeiambities van de universiteit naar beneden worden bijgesteld en van lege kantoren studentenkamers worden gemaakt.

Ook moet de universiteit zich publiekelijk uitspreken tegen het groei-georiënteerde model in het hoger onderwijs. In een verklaring benadrukt de universiteit niet verder te willen groeien.

Advertentie via Ster.nl