De aangehouden man van 26

Een 26-jarige man die vorige week werd opgepakt voor bedreiging van Geert Wilders blijft langer vastzitten. Hij bedreigde Wilders vanwege diens voorgenomen cartoonwedstrijd over Mohammed.

De man wordt verdacht van bedreiging met een terroristisch oogmerk, voorbereidingshandelingen van moord met een terroristisch oogmerk en opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat hij handlangers had.

Dit is het filmpje dat de man op Facebook zette. Hij spreekt Urdu, de officiële taal van Pakistan.

'Ze maken grappen over onze profeet'

Het filmpje werd op 27 augustus op Facebook geplaatst en onmiddellijk serieus genomen door de autoriteiten. De volgende ochtend werd de man aangehouden op station Den Haag Centraal. Hij was ongewapend en had een Pakistaans paspoort bij zich.

Volgens het OM is het onderzoek in volle gang en zit de man in beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Afgeblazen

Twee dagen na het incident maakt de PVV-leider bekend dat hij de cartoonwedstrijd over de profeet afblies vanwege dreigementen aan zijn adres en aan dat van anderen.

Mensen konden 10.000 dollar winnen met een spotprent over Mohammed. De aankondiging van de wedstrijd leidde vooral in Pakistan tot een golf van verontwaardiging. Duizenden mensen liepen daar mee in een protestmars.

STER reclame