NOS Nieuws

Dit doet de GROe, de geheimste Russische inlichtingendienst

De Britse premier May wijst de Russische geheime dienst GROe aan als de uitvoerder van de moordaanslag met het zenuwgas novitsjok. Ook zijn gisteren een Estse legerofficier en zijn vader opgepakt op verdenking van spionage voor deze militaire inlichtingendienst.

Van de MH17-vliegramp tot het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: de GROe is gelinkt aan talloze zaken.

Ditmaal zijn geheim agenten Ruslan Bosjirov en Alexander Petrov aangeklaagd. De Britse justitie houdt dit GROe-duo verantwoordelijk voor het vergiftigen van oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. De Russen hebben het zenuwgas op de voordeur van Skripals woning in Salisbury gesmeerd, stelt het OM.

Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov

Zulke beschuldigingen passen binnen het schimmige imago van de meest geheimzinnige Russische inlichtingendienst. De Glavnoje Razvedyvatelnoje Oepravlenije (GROe) is in 1918 opgericht onder Lenin. Hij wilde een onafhankelijke inlichtingendienst, omdat hij de bestaande geheime diensten niet vertrouwde.

Ook nu nog legt de GROe direct verantwoording af aan president Poetin en de minister van Defensie. De dienst handelt onafhankelijk van de andere inlichtingendiensten, de FSB en de SVR.

Ter illustratie: tussen de kantoren van de GROe en SVR in New York zitten twee stalen deuren, hoewel ze op dezelfde verdieping zitten, schrijft de Britse krant The Guardian. De GROe heeft geen toegang tot de SVR en vice versa.

De missie en werkwijze van de hoofdinlichtingendienst, waar GROe voor staat, zijn voor het overgrote deel niet bekend. Wel duidelijk is dat de GROe zich vooral richt op het buitenland.

De afgelopen jaren is de militaire inlichtingendienst in ieder geval actief geweest in Syrië en Oekraïne. De GROe overziet de inzet van Russische huurlingen in het Syrische conflict, meldde een Russisch nieuwsbureau dit jaar. Een GROe-officier is deels verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17, concludeerde het online-onderzoekcollectief Bellingcat in mei.

Volgens Bellingcat is dit de GROe-officier Oleg Ivannikov

Oleg Ivannikov is ook in beeld bij het internationale onderzoeksteam JIT. De militaire adviseur was volgens Bellingcat direct betrokken bij het transport van de Buk-installatie, waarmee het vliegtuig werd neergeschoten. Ivannikov was officier bij de GROe en gaf leiding aan de militaire operaties van pro-Russische milities in Oekraïne, stelt Bellingcat.

Op de sanctielijst

De GROe wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de hack van Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Twaalf officieren zijn volgens speciaal aanklager Robert Mueller hoofdverdachten. Met de gestolen bestanden zijn de presidentsverkiezingen van 2016 beïnvloed, hebben meerdere Amerikaanse inlichtingendiensten vastgesteld.

Igor Korobov is de hoogste leidinggevende van de GROe en staat op de sanctielijst van de VS wegens de hackaanval. Een andere hoge chef is Valery Gerasimov, hij staat op de EU-sanctielijst vanwege zijn mogelijke rol in de Russische annexatie van de Krim.

De kans dat de in dit artikel beschreven GROe-leden in Rusland worden vervolgd, lijkt erg klein. Het Kremlin heeft vandaag al gezegd dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt naar de twee verdachten van novitsjok-aanval in Engeland. De beschuldigingen tegen het GROe-duo zijn onacceptabel, zegt een Kremlin-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl