Politieagenten en hulpverleners zoeken naar overlevenden
NOS Nieuws

Doden en gewonden bij krachtige aardbeving in Noord-Japan

Op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido zijn zeker zeven mensen omgekomen als gevolg van een aardbeving met een kracht van 6,7. Enkele honderden mensen raakten gewond en er worden nog zo'n 30 mensen vermist. Gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt.

De autoriteiten kregen honderden telefoontjes over ingestorte gebouwen en vermiste mensen. In de plaats Atsuma vond een enorme aardverschuiving plaats aan de rand van een berg, waardoor huizen werden bedolven en verpletterd.

Op de beelden hieronder is het moment van de aardbeving en de schade goed te zien:

Aardbeving op Japans eiland Hokkaido

Het epicentrum van de beving lag enkele tientallen kilometers ten zuiden van de stad Sapporo. Het eiland is vergeleken met de rest van Japan dunbevolkt.

De stroom is in meerdere gebieden uitgevallen, waardoor ongeveer 3 miljoen huishoudens zonder elektriciteit zitten. De kerncentrale is overgeschakeld op noodstroom om te koelen. Er is geen gevaar voor straling. De Japanners zijn daar extra alert op sinds de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 2011, waardoor de kerncentrale van Fukushima werd verwoest.

Japan-correspondent Kjeld Duits zegt op NPO Radio 1 dat in het gebied complete berghellingen naar beneden zijn gestort op huizen. "Het gebied is zeer zwaar beschadigd en instabiel. Er zijn daarom 25.000 soldaten naar het rampgebied gestuurd en die zijn ook hard nodig."

Zij proberen mensen onder het puin vandaan te halen en geprobeerd wordt zo snel mogelijk de stroomvoorziening te herstellen. De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat wegen onbegaanbaar zijn geworden. Ook de vliegvelden zijn dicht en de treinen rijden niet door de stroomuitval.

Modderlawines

"En de ramp is waarschijnlijk nog verre van voorbij", zegt Duits. "Het is een gebied met veel kale bergen en voor morgen wordt er regen voorspeld. Er zijn zorgen over enorme landverschuivingen en modderlawines."

Japan is de laatste tijd vaker getroffen door natuurgeweld: dinsdag vielen door de orkaan Jebi zeker tien doden in het westen van Japan. En deze zomer had het land al te maken met extreme hitte, aardverschuivingen en overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl