Actievoerende politiemensen op station Utrecht Centraal ANP

De politiebonden roepen medewerkers op vanaf vrijdag minder berichten van de politie te plaatsen op Facebook, Twitter en politie.nl. Het is de bedoeling dat in verband met het cao-conflict minder wordt gecommuniceerd via onder meer de socialemediakanalen.

De bonden willen dat op www.politie.nl, waarop de politie gewoonlijk persberichten publiceert, alleen nog koppen worden geplaatst zonder verdere inhoud. In plaats daarvan moet bij het bericht informatie over het cao-conflict verschijnen.

Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de officiële mediakanalen van de politie hier niet voor zijn bedoeld. "Medewerkers kunnen zelf kiezen of ze meedoen aan de actie, maar ze krijgen niet de vrije hand over de website of sociale media van de politie."

Woordvoering weigeren

De bonden roepen ook op alleen een persalarm af te geven bij grote incidenten of ontwikkelingen in het conflict over betere arbeidsvoorwaarden.

Journalisten die de politie bellen over aanrijdingen of kleine incidenten kunnen nul op het rekest krijgen. Bij moorden, overvallen en getuigenoproepen wordt de pers wel gewoon te woord gestaan, zegt een woordvoerder van vakbond ACP.

Het idee achter de actie is dat de mediakanalen zo meer gebruikt kunnen worden voor informatie over de cao-eisen van de politie.

Acties voor betere cao

Het afschalen van de communicatie is een nieuwe stap in de al langer lopende actie van de politiebonden voor betere arbeidsvoorwaarden. Politiemensen eisen een hoger salaris en lagere werkdruk.

De mediadesks van de politie zijn vorige week al opgeroepen om alleen nog urgente informatie naar buiten te brengen. Volgens de woordvoerder van de korpsleiding heeft een klein aantal medewerkers hier gehoor aan gegeven.

Politiemensen voeren ook op andere manieren actie. Eergisteren vormden agenten bijvoorbeeld cordons op station Utrecht Centraal. Reizigers konden alleen tussen de rijen met politiemensen doorlopen. De actie leidde niet tot grote vertragingen.

STER reclame