Frankrijk neemt de wereldbeker in ontvangst
NOS Voetbal

'Wereldkampioen Frankrijk moet eigendunk in toom zien te houden'

De competities in Europa zijn allemaal weer op gang gekomen, de eerste schermutselingen in aanloop naar de Champions League en Europa League zijn achter de rug en nu is ook de week aangebroken dat de nationale ploegen voor het eerst in actie komen dit voetbalseizoen. Ook wereldkampioen Frankrijk staat weer op het veld.

De formatie rond de sterspelers Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Paul Pogba begint zijn campagne in de kersverse Nations League met een uitwedstrijd tegen Duitsland (donderdag) en ontvangt drie dagen later het Nederlands elftal in het Stade de France.

Huldiging

Dat duel in Parijs zal het eerste optreden voor eigen publiek zijn sinds in Rusland de wereldtitel is veroverd. "Het wordt daarom ook een speciale avond", vertelt Damien Degorre, journalist bij het Franse sportblad L'Équipe. "Voor de wedstrijd is er een huldiging."

Antoine Griezmann na een treffer op het WK in Rusland

Het komt dus goed uit dat bondscoach Didier Deschamps vrijwel alle wereldkampioenen in zijn selectie voor het komende tweeluik heeft opgenomen. Alleen twee keepers ontbreken: Steve Mandada meldde zich af voor de wedstrijden en aanvoerder Hugo Lloris is nog niet voldoende hersteld van een dijbeenblessure.

Verder is iedereen die de WK-finale tegen Kroatië van dichtbij meemaakte van de partij. Dat mag opvallend worden genoemd. Waar doorgaans na titeltoernooien altijd wel enkele spelers een punt zetten achter hun interlandloopbaan, is het bij de Fransen stil gebleven.

De oorzaak ligt voor de hand: Frankrijk beschikt over een nog jonge spelersgroep. In het 23 koppen tellende keurkorps zijn alleen Adil Rami (32), Blaise Matuidi (31) en Olivier Giroud (31) de 30 jaar gepasseerd.

Olivier Giroud controleert de bal in de WK-finale tegen Kroatië

De toekomst lijkt het Franse elftal, dat ondanks alle aanwezige jeugdigheid toch al tot het beste van de wereld werd gekroond, dan ook toe te lachen. Maar journalist Degorre heft een waarschuwende vinger. "Duitsland had ook een jong team toen het in 2014 wereldkampioen werd en we hebben gezien hoe mis het is gegaan daar. Een wereldtitel is geen garantie voor nieuw succes."

Schone taak

Hij weet ook precies waar het gevaar schuilt. "Jonge spelers in Frankrijk hebben al snel de neiging een hoge eigendunk te krijgen en zichzelf beter te vinden dan ze daadwerkelijk zijn. Zo van: we zijn nu de beste, dus dat zijn we de komende jaren ook. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Daar ligt een schone taak weggelegd voor Deschamps, die sinds 2012 aan de touwtjes trekt bij de nationale equipe. Degorre heeft alle vertrouwen in de ervaren oud-international (103 caps, wereldkampioen in 1998, Europees kampioen in 2000).

"Hij zal de spelers er zeker op wijzen. En ook op het feit dat de wereldtitel nu wel binnen is, maar dat er nog steeds veel te winnen valt. Om te beginnen het EK."

Bondscoach Didier Deschamps in gesprek met verdediger Raphael Varane

De Nations League vormt een opstap naar dat EK, al leiden er vele wegen naar Rome. In de sterk bezette Divisie A, waarin twaalf landen zijn ondergebracht, valt een ticket te verdienen voor het eindtoernooi, maar het gros van de deelnemers komt toch voort uit de traditionele kwalificatiereeks.

Dat zal de komende dagen te merken zijn, vermoedt Degorre. "Ik denk dat Deschamps tegen Duitsland zal beginnen met het elftal dat de finale tegen Kroatië speelde. Op Lloris na dan. Maar omdat de Nations League niet de enige weg is naar het EK, is het voor Frankrijk niet de belangrijkste competitie."

"Daarom zullen er tegen Nederland, drie dagen later al, zeker anderen op het veld staan. Het seizoen is nog maar net begonnen en Deschamps zal niet de clubs tegen zich in het harnas willen jagen."

Wereldtitel waard

Aan de speelstijl zal de trainer echter niet tornen, schat Degorre, die beaamt dat Les Bleus niet het meest sprankelende voetbal op de mat legden in Rusland, maar het tegelijkertijd ook voor zijn landgenoten opneemt.

Kylian Mbappé

"Frankrijk was niet het meest offensieve team op het WK, maar wel tactisch erg sterk. En Spanje speelde ook niet erg aanvallend toen het in 2010 wereldkampioen werd. Nog minder dan Frankrijk nu in elk geval. En noem mij een wereldkampioen van de laatste jaren die wél spectaculair voetbalde."

Tegen Duitsland zullen de Fransen dus weer 'ouderwets' vanuit hun solide verdediging loeren op kansen op een snelle uitbraak. En waarom ook niet, op bezoek bij de vorige wereldkampioen?

Drie dagen later, tegen Oranje, zal het een ander verhaal zijn. "Dat is een thuiswedstrijd. Dan zullen ze toch willen laten zien dat ze de wereldtitel waard zijn. Maar eerlijk gezegd zal het Franse publiek ervan uitgaan dat beide wedstrijden worden gewonnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl