NOS Nieuws

Bewoner Almelo: 'We wisten dat er iets speelde, maar niet op deze schaal'

"Ik heb nog nooit zo veel agenten gezien", zegt Henriette Deijs. Ze kwam even na 07.10 uur aan op haar werk in het Nieuwstraatkwartier in Almelo. De politie was daar 's nachts twaalf woningen binnengevallen.

Bij de grote politieactie waren 450 agenten, rechercheurs, OM-, Belastingdienst- en gemeentemedewerkers betrokken. In sommige gevallen werden met explosieven deuren uit hun voegen geblazen. De politie had niets aan het toeval overgelaten en ook de hulp van defensie ingeschakeld.

Dankzij deze hulp van het gespecialiseerde defensieteam, werd in een pand een geheime ruimte ontdekt. Daar lag een "flink bedrag aan contant geld", meldt de politie. Het is nog onduidelijk hoeveel geld er in totaal in beslag is genomen.

Wat wel duidelijk is, is dat er dertien verdachten zijn opgepakt. In loodsen werden drie hennepkwekerijen opgerold, eerder dit jaar waren er al achttien kwekerijen ontmanteld in het langlopende onderzoek. Ook zijn er vandaag dertien auto's, administratie en een vuurwapen in beslag genomen.

De schade aan voordeuren door de explosies is op videobeelden goed te zien:

Grote politieactie tegen crimineel netwerk in Almelo

Het onderzoek naar de verdachten in de wijk begon anderhalf jaar geleden. Het OM vond dat hard nodig vanwege "de onaantastbare status van het criminele netwerk", zei een woordvoerder tegen RTV Oost.

"Er zit hier veel meer dan ze denken", zegt een buurtbewoner, die anoniem wil blijven. Hij noemt de criminele activiteiten "schrikbarend", maar wil niet in details treden. "Het is lastig er iets over te zeggen, dan heb je een groot probleem. Deze invallen hadden al twintig jaar geleden gedaan moeten worden."

'Buurmannen met vuurwapens'

Niet iedereen in Wondebuurt, zoals de wijk ook heet, merkte overigens iets van de schimmige praktijken. Henriette Deijs werkt 32 jaar bij een glashandel in de buurt en voelt zich er niet onveilig. "Er is weleens een ruzie, maar het is absoluut geen gevaarlijke buurt."

Justin Haring is in de buurt opgegroeid en heeft er een fietszaak. "We wisten wel dat dit soort dingen speelden, maar niet op deze schaal. De politieactie kwam voor ons een beetje als een verrassing, maar we zijn er wel blij mee. Ik sta hier hard m'n brood te verdienen, dan is het geen fijne gedachte: buurmannen met vuurwapens."

Een van de panden waar de politie een inval deed

Volgens burgemeester Arjen Gerritsen wordt de wijk al jaren geplaagd door werkloosheid. De invallen zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. "Je wil niet dat het vergald wordt door een crimineel netwerk."

De problemen in Wondebuurt passen binnen een patroon. Hoogleraar criminologie Emile Kolthoff legt uit dat criminelen sneller voet aan de grond krijgen in wijken met een hoge werkloosheid. "Het netwerk maakt misbruik van de kwetsbaarheid van mensen die een uitkering hebben. Ze krijgen te horen dat ze makkelijk geld kunnen verdienen."

De buurtbewoners die ingaan op zo'n voorstel verrichten vervolgens het handwerk voor de grote jongens aan de criminele top. "Dat zie je ook in Brabant", zegt Kolthoff. Mogelijk is het criminele netwerk in Almelo het gevolg van een waterbedeffect, stelt de criminoloog, doordat de politie in Brabant de laatste jaren steeds harder ingrijpt.

Waren er wel 450 agenten nodig voor deze actie?

Een aantal bewoners vindt dat er onnodig veel mensen en materieel zijn ingezet bij de invallen in Almelo. "Zoveel mensen op de been voor die paar woningen", zegt een man tegen RTV Oost.

Gezien de omvang van het politieonderzoek zijn er volgens Kolthoff zeker niet abnormaal veel agenten ingezet. "Je moet alle verdachten tegelijk benaderen om te voorkomen dat het verhaal van de inval de ronde doet. En je hebt te maken met veel panden. Door de schaal van het netwerk heb je alle diensten en specialisten nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl