RTV Oost / Bart Kieft

Bij een grote politieactie tegen een crimineel netwerk in Almelo zijn dertien mensen opgepakt. Ze worden onder meer verdacht van het telen en verhandelen van hennep, witwassen en bedreiging.

De actie begon om 05.00 uur in de wijk Nieuwstraatkwartier. Ruim 450 medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de gemeente waren erbij betrokken. Er werden invallen gedaan in twaalf woningen, zes garages en drie loodsen. In sommige gevallen gebruikte de politie explosieven om snel toegang tot de panden te krijgen.

Nog tijdens de politieactie gaven de burgemeester en de politie een persconferentie:

Grote politieactie tegen crimineel netwerk in Almelo

Bij de invallen werden onder meer drie hennepkwekerijen ontdekt. Ook werden dertien voertuigen, een vuurwapen en administratie in beslag genomen. In de loop van de dag werden nog meer panden doorzocht. Daarbij werd een onbekend bedrag aan contant geld in beslag genomen.

Onaantastbare status

Het onderzoek naar het criminele netwerk in Almelo loopt sinds anderhalf jaar. Dat leidde eerder al tot het oprollen van achttien hennepkwekerijen.

Volgens het OM maakte het netwerk zich schuldig aan het telen en verhandelen van hennep en het witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld. "Daarnaast werd geweld, bedreiging en intimidatie gebruikt om de criminele activiteiten te beschermen", zegt het OM. "Het netwerk kreeg daardoor een onaantastbare status in de buurt. We hebben nu een eerste en belangrijke stap gezet in het ontmantelen van het netwerk."

Geschrokken

Ook burgemeester Gerritsen van Almelo is tevreden. "We hebben een forse slag toegebracht aan het netwerk dat justitie wil vervolgen. Ik ben blij met deze actie, want de gemeente probeert al langere tijd de veiligheid en leefbaarheid in het Nieuwstraatkwartier te verhogen."

De politieoperatie leidde tot onrust in de buurt, meldt RTV Oost. "Het is absurd. Zo veel mensen op de been voor die paar woningen. Ik vind het echt niet kunnen", aldus een buurtbewoner.

Burgemeester Gerritsen begrijpt dat de buurt geschrokken is. "Van de inzet van zo veel mensen en het feit dat de politie geweld heeft moeten gebruiken. We zullen de bewoners per brief op de hoogte brengen van alles wat er is gebeurd vanochtend."

STER reclame