Minister Koolmees
NOS Nieuws

Koolmees: 'Poolse uitkeringsfraude zeer ernstig'

Minister Koolmees is geschrokken van de grootschalige fraude die Poolse arbeidsmigranten plegen. Nieuwsuur meldde gisteren dat Polen valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude gebruiken om duizenden euro's aan werkloosheidsuitkeringen te innen. Ze worden daarbij bijgestaan door malafide tussenpersonen.

De Tweede Kamer reageerde geschokt. Koolmees zei vanmiddag in het vragenuur dat het door Nieuwsuur neergezette beeld zeer ernstig is en hij noemde uitkeringsfraude onacceptabel.

Koolmees vindt fraude onacceptabel

Koolmees wil dat de uitkeringsinstantie UWV meer boven op dit soort fraude gaat zitten; volgens hem heeft de uitkeringsinstantie met name onvoldoende vat op de tussenpersonen. Hij gaat daar met het UWV over praten en hij wil ook bekijken of er meer geld en bevoegdheden nodig zijn.

Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma legt hieronder uit hoe de tussenbureaus het UWV oplichten.

Zo bedriegen Poolse tussenbureaus het UWV

Veel Kamerleden vragen zich af hoe het kan dat het ministerie van Sociale Zaken al langer van deze praktijken wist, maar dat de Kamer er toch niet over is geïnformeerd. Koolmees zei dat de Kamer alleen op hoofdlijnen over de aanpak van fraude is ingelicht.

Volgens hem wilde het departement de handhavende instanties niet in de wielen rijden. Bovendien wilde Sociale Zaken niet te veel "de werkwijze van de fraudeurs inzichtelijk maken". Maar nu hij de details van de fraude heeft gehoord, vindt Koolmees de manier waarop de Kamer is geïnformeerd achteraf onvoldoende.

Hij gaat er met de Kamer over praten hoe "dit soort maatschappelijk gevoelige informatie beter met de Kamer kan worden gedeeld". Misschien moet de Kamer voor een deel vertrouwelijk worden ingelicht.

De minister gaat de komende tijd op een rij zetten wat er precies is gebeurd. Later deze maand wil hij zijn bevindingen naar de Kamer sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl