Roger Federer verlaat de baan na zijn verliespartij op de US Open
NOS Sport

Hitte en luchtvochtigheid nekken Federer: 'Ik verloor alle energie'

De complimenten waren voor John Millman, maar na zijn zege in de vierde ronde van de US Open ging de aandacht toch vooral naar de verliezer: Roger Federer. De vijfvoudig winnaar van het grandslamtoernooi in New York en huidige nummer twee van de wereld was op ontluisterende wijze in vier sets onderuitgegaan in het Arthur Ashe Stadium.

De statistieken spreken boekdelen. Federer speelde bij de US Open al 28 keer eerder tegen een speler van buiten de top-50 - Millman staat 55ste op de mondiale ranglijst - en nooit verloor hij; in 128 grandslampartijen overkwam het hem ook maar één keer.

Roger Federer feliciteert John Millman met diens overwinning

En 77 onnodige fouten - Millman hield de schade beperkt tot 28 afzwaaiers - is bepaald niet des Federers. Net zomin als de slechts 49 procent in geslagen eerste services, met 31 procent in de tweede set als veelzeggend dieptepunt.

Benauwd

De 37-jarige Zwitser, die nog zo voortvarend was begonnen met 6-3 setwinst maar daarna op de beslissende momenten niet wist door te drukken, bekende na afloop dat hij blij was dat de wedstrijd voorbij was. Naast het goede spel van zijn Australische opponent hadden de hitte en de luchtvochtigheid op de baan hem de das om gedaan.

"Ik weet niet waarom, maar ik had grote problemen met de omstandigheden. Dat overkomt mij eigenlijk nooit, maar dit was een van die dagen... Het was erg warm. Ik kreeg het ook benauwd. Er was geen enkele luchtcirculatie. Volgens mij is dat het geval sinds er een dak op het stadion zit."

Roger Federer met een ventilator voor zijn neus tijdens zijn partij tegen John Millman

"Ik ging ook steeds meer zweten. Ik raakte alle energie kwijt. John ging er duidelijk beter mee om. Misschien omdat hij uit Brisbane komt, een van de meest vochtige plaatsen ter wereld."

Schuldig

Millman kon op zijn beurt nauwelijks geloven dat hij had gewonnen van de man met wie hij in de aanloop naar het grasseizoen nog in Zwitserland getraind had. "Hij is mijn held. Ik heb zo veel respect voor Roger en voor wat hij heeft gedaan voor de tennissport."

"Ik voel mij zelfs een beetje schuldig. Hij was duidelijk niet in goeden doen. Maar zo gaat dat: als hij een off-day heeft en ik speel een degelijke partij, dan kan ik winnen. Ik doe het er graag mee."

John Millman

"Eerlijk gezegd voelde ik mij in het begin van de wedstrijd opgejaagd wild. Roger had mij aan een touwtje en deed met mij wat hij wilde. Maar toen ik die tweede set eruit sleepte, ging ik mij beter te voelen en begon ik met meer agressie te spelen", aldus de 29-jarige Millman, die in de kwartfinales in Novak Djokovic opnieuw een wereldtopper treft.

Federer sluit een nieuwe surprise niet uit. "John heeft een geweldige backhand. Als je die op de verkeerde manier aanvalt, straft hij dat keer op keer af. Ik denk dat hij het tegen Novak weer kan opbrengen om zo te spelen en zijn tegenstander in de problemen kan brengen. En misschien moet hij hopen op nog zo'n hete dag..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl