Demonstranten eisten gisteren in Managua de vrijlating van politieke gevangenen AFP

Nicaragua stuurt een team van VN-onderzoekers het land uit, twee dagen nadat die het gewelddadige optreden van het regime tegen de oppositie hadden bekritiseerd.

De oppositie in Nicaragua protesteerde afgelopen maanden tegen plannen van de regering om de sociale zekerheid te versoberen. President Ortega trok de plannen in, maar de demonstranten gingen door en eisten zijn aftreden. De politie trad hard op, waardoor er honderden doden vielen.

De VN-commissie riep de regering op de vervolging van demonstranten te staken en de gemaskerde burgers die de politie hielpen, te ontwapenen. Juist door hun optreden zouden er veel doden zijn gevallen. Ook zouden arrestanten gemarteld zijn.

Bevooroordeeld

De regering verwerpt het rapport. De onderzoekers zouden bevooroordeeld zijn, onder meer omdat geweld tegen leden van de regerende sandinistische partij FSLN.

President Ortega noemde de demonstranten terroristen die samenwerken met partijen in binnen- en buitenland die van hem af willen.

De VN-onderzoekers zeggen dat ze hun werk vanuit het buitenland zullen voortzetten. De VN-Veiligheidsraad praat woensdag over de situatie in Nicaragua.

STER reclame