NOS Nieuws

Wiebes vindt het 'middeleeuws', Rutte zwijgt over wintertijd

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft persoonlijk een gruwelijke hekel aan het twee keer per jaar verzetten van zijn klok. "Ik vind het middeleeuws". Zijn collega De Jonge van Volksgezondheid vindt het "prima" als alleen nog maar de zomertijd wordt aangehouden en minister Schouten blijkt een uitgesproken avondmens te zijn. "Dus een uurtje eerder licht zou mij helpen op gang te komen", zei de minister van Landbouw in reactie op het voorstel van de voorzitter van de Europese Commissie Juncker om een einde te maken aan het verzetten van de klok.

Het zijn allemaal persoonlijke opvattingen van de ministers, want het Nederlandse kabinet heeft nog geen standpunt. "Mijn persoonlijke opvattingen laat ik voor me", zei premier Rutte nadrukkelijk op zijn wekelijkse persconferentie. Hij houdt zich op de vlakte over de zomer- en wintertijd en de steeds terugkomende discussie over de voor- en nadelen ervan.

Meer over die discussie in onderstaande video die we eerder dit jaar maakten:

De zomertijd: wat hebben verkeersdoden, airco's en vitamines daarmee te maken?

Niet de Europese commissie, maar het Europese Parlement en de afzonderlijke EU-lidstaten hebben het laatste woord. Afhankelijk van het onderwerp moet een voorstel van de Europese Commissie unaniem of met een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid worden aangenomen. Dat is nu nog niet duidelijk. "We hebben de zomertijd nog nooit eerder op de agenda gehad", aldus Rutte.

Het is aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. "We gaan gewoon kijken wat beter is", zegt de minister. Ook zij zwijgt over haar persoonlijke voorkeur. "De een heeft er meer last van dan de andere."

Het is nog onduidelijk wanneer Juncker zijn plan naar de afzonderlijke lidstaten stuurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl