NOS NieuwsAangepast

Enquête: veel Europeanen willen af van klok verzetten in de zomer

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Een ruime meerderheid van de Europeanen die de zomertijd-enquête van de Europese Commissie hebben ingevuld, wil af van het verzetten van de klok. De uitslagen van de enquête zijn gelekt naar de Duitse pers.

Meer dan 80% van de deelnemers wil het hele jaar door dezelfde tijd. Dat zou volgens de meeste deelnemers aan de enquête de huidige zomertijd moeten zijn.

Geen referendum

De enquête kwam er op initiatief van het Europees Parlement. Dat stemde begin dit jaar nog tegen afschaffing van de zomer- en wintertijd, maar wilde wel een grondig onderzoek. De Europese Commissie voert dat onderzoek nu uit.

De vragenlijst werd door bijna 5 miljoen mensen ingevuld. Daarmee is het de meest ingevulde enquête die de Commissie ooit hield.

De resultaten betekenen niet per se dat er een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. De Commissie benadrukt keer op keer dat de enquête geen referendum is.

Er komen nog meer onderzoeken, voordat er eventueel een voorstel komt van de Europese Commissie. Daarna moeten de landen en het Europees Parlement er ook nog mee instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl