Wout van Aert ANP

In een ronkend persbericht werd donderdag de fusie aangekondigd tussen de Nederlandse wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij en het Belgische Veranda's Willems-Crelan.

Behalve de grotere financiële armslag wreef vooral de oranjeformatie van ploegleiders Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel, Michael Boogerd en Michael Zijlaard zich in de handen. Met Wout van Aert krijgen ze komend seizoen namelijk de beschikking over een van de grootste beloften van het klassieke voorjaar.

Roompot heeft via ploegleider Breukink kort contact gehad met Van Aert en staat te popelen om hun plannen met hem uit te leggen. Maar daar denkt Van Aert inmiddels anders over. De kopman is de de soap rond zijn toekomst zat en dreigt met een sabbatical.

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws lucht de wereldkampioen veldrijden zijn hart. "Een sabbatjaar is iets te ver gezocht", relativeert Van Aert. "Maar het houdt een keer op. En dat moment is nu gekomen. Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen Team Roompot, een zeer degelijk team. Maar ik wil zélf mijn carrière plannen en me niet laten leiden door anderen. Zo zit ik in elkaar."

Van Aert heeft een persoonlijk contract tot 2020 met Sniper Cycling, het managementbureau van oud-wielrenner Nick Nuyens dat achter Veranda's Willems-Crelan zit. Deze zomer gaf Van Aert zijn jawoord aan Lotto-Jumbo voor een overgang, maar pas na het komende seizoen.

Gebruikt

In de afgelopen maanden is de relatie tussen Van Aert en Nuyens gezakt tot onder het vriespunt. Achter de rug van de wielrenner onderhandelde Nuyens over een fusie met de procontinentale ploeg Aqua Blue en later dus met Roompot.

In de tussentijd zag Van Aert veel van zijn vertrouwelingen al dan niet gedwongen vertrekken. "Eerlijk? Ik wist niet dat werknemers in de 21ste eeuw nog zo gebruikt konden worden", vervolgt Van Aert in Het Laatste Nieuws. "Bijna iedereen in het team is vertrokken, maar ik kon geen kant op omdat ik nog onder contract lig. Het was in eerste instantie m'n bedoeling om mijn contract tot eind 2019 te respecteren, maar die mening wil ik herzien. Ze hebben iets té veel met mij geleurd, zonder mij ook maar ergens bij te betrekken of mijn mening te vragen."

Zo vernam Van Aert afgelopen week op trainingsstage in Italië dat hij volgend jaar voor de fusieploeg Roompot-Crelan zal rijden. "Ook al wordt gesproken over een Belgisch-Nederlands project, het team zal vooral een Nederlandse Roompot-cultuur hebben", weet Van Aert. "Ik kom dus weer in een nieuwe structuur terecht, terwijl ik twaalf maanden later opnieuw verhuis en moet herbeginnen. Het is genoeg geweest."

Zijlaard: 'Jammer dat dit zo in de media verschijnt'

Michael Zijlaard, teammanager van Roompot-Nederlandse Loterij, reageert verrast op de uitlatingen van Van Aert. "Jammer dat dit zo in de media komt. Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal aan is voorafgegaan. Onze intenties met Wout zijn heel positief."

Zijlaard rekent gewoon op Van Aert in het komende jaar. "Hij moet dit allemaal even een plaatsje geven, denk ik. Er is in de afgelopen week via Erik Breukink wel contact geweest met Wout, maar we willen graag binnenkort met hem om de tafel om elkaar te leren kennen en onze plannen uit te leggen. Wij zijn superenthousiast om hem te ondersteunen, ook al is het maar voor een jaar."

De fusie zal niet worden afgeblazen, zelfs als Van Aert besluit tijdelijk te stoppen. "Dat deze ploegen samen komen, is in allerlei opzichten goed voor de ploeg en voor het wielrennen", aldus Zijlaard. "Maar Wout is wél een belangrijke schakel, dat lijkt me duidelijk."

STER reclame