Kabinet: geen druk op Wilders om cartoonwedstrijd af te blazen

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kabinet: geen druk op Wilders om cartoonwedstrijd

PVV-leider Wilders heeft zelf het besluit genomen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed af te blazen, zegt premier Rutte. Er zijn wel gesprekken gevoerd over de veiligheid maar daarbij is geen druk uitgeoefend op Wilders of hem geadviseerd met de wedstrijd te stoppen.

Minister Grapperhaus benadrukt dat parlementariƫrs dit soort initiatieven moeten kunnen nemen. Hij vindt het besluit van Wilders geen reden om blij te zijn. "De extremistische bedreigingen die zijn geuit horen niet in deze maatschappij thuis", zegt Grapperhaus. "En zeker als die naar Nederlands grondgebied komen accepteer ik dat niet."

Ook Rutte wil niet zeggen of hij blij is met het besluit, of dat hij het verstandig vindt van Wilders gezien de risico's. "Er strijden hier allerlei gedachten", zegt Rutte. "Ook over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloofsovertuiging. Maar wij hebben steeds uitgedragen dat we het dreigen met geweld niet accepteren."

Onschuldige mensen

Wilders nam het besluit niet voor zijn eigen veiligheid, zegt hij vandaag tegen de NOS. "Ik zit niet te wachten op een fatwa, een prijs op mijn hoofd, een Pakistaan in Den Haag die me wil vermoorden en honderd doodsbedreigingen per dag. Maar als dat het alleen zou zijn was ik doorgegaan, hoe moeilijk ook."

Het feit dat de bedreigingen ook andere mensen troffen gaf de doorslag. "Het risico dat onschuldige mensen slachtoffer worden zoals collega's, diplomaten, toeristen of burgers, of zoals gisteren onze militairen in Afghanistan na dreigingen van de Taliban, is onacceptabel", zegt Wilders.

De Pakistaanse regering laat op Twitter weten het als "een grote morele overwinning" te zien dat Wilders de wedstrijd heeft afgelast. "Juich niet te snel", reageert Wilders. "Ik ben nog niet klaar met jullie."

Veiligheidsdiensten

Dinsdag werd in Den Haag een 26-jarige man aangehouden die Wilders in een video op Facebook met de dood bedreigde. En afgelopen woensdag werd bekend dat de veiligheidsdiensten ook in Nederland waarschuwden voor een toenemende dreiging.

Eerder moesten maatregelen genomen worden voor de Nederlandse ambassade in Islamabad. Verder werd een handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Pakistan afgelast. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel denkt dat die op een gegeven moment toch door kan gaan. Het is een ambtelijke missie met vertegenwoordigers van bedrijven. Zelf is ze er niet bij.

Niet zwichten

De cartoonwedstrijd had plaats moeten vinden op 10 november in het streng beveiligde deel van de Tweede Kamer. Iedereen mocht meedoen en spotprenten indienen, zolang het onderwerp maar profeet Mohammed was. De hoofdprijs bedroeg 10.000 dollar (8500 euro).

De wedstrijd leidde in de islamitische wereld, met name in Pakistan, tot een golf van verontwaardiging. Voor Wilders is dat het bewijs van zijn punt: de islam is geen vreedzame godsdienst en kritiek op de islam leidt tot geweld en doodsbedreigingen. Hij zal daar niet voor zwichten, zegt hij.

"De veiligheid van Nederlanders gaat boven alles", zegt Wilders. "Maar de strijd tegen de islam gaat door, iedere dag. En ik loop met trots voorop en vele andere initiatieven zullen volgen, met extra kracht."

STER Reclame