De plaats waar in 1995 het lichaam van Nicole van den Hurk werd gevonden.
NOS Nieuws

Verdediging in zaak-Van den Hurk: 'Dit is geen eerlijk proces'

De advocaten van Jos de G., de man die wordt verdacht van het verkrachten en doden van de Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk (15), vinden dat De G. moet worden vrijgesproken. Volgens hen is het bewijs dat in zaak wordt aangevoerd niet bruikbaar, zo stelden ze in het hoger beroep van de zaak.

In een urenlang pleidooi ontleedden de advocaten de bewijsconstructie van het OM. In het bijzonder ageerden de advocaten tegen het dna-spoor van De G. dat werd gevonden op het lichaam van Nicole, wat als het belangrijkste bewijs tegen De G. geldt. Er zijn dna-sporen van drie personen gevonden. Volgens advocaat Job Knoester was er geen bewijs om het dna van De G. als belastender te zien dan dat van anderen.

Daarnaast was het niet mogelijk een contra-expertise te verrichten, omdat onder meer de kleding van Van den Hurk was vernietigd. Volgens Knoester is het daardoor "moeilijk" om alternatieve scenario's te onderbouwen. Volgens de advocaten krijgt De G. daardoor geen eerlijk proces.

Volgens Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman was het pleidooi van de advocaten "doorwrocht".

Het OM eiste gisteren veertien jaar cel tegen De G. Dat was dezelfde eis als in 2016, toen De G. uiteindelijk werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor de verkrachting van Van den Hurk. Volgens de rechtbank was niet bewezen dat De G. ook verantwoordelijk was voor haar dood.

Die uitspraak leidde tot woede bij de familie van het meisje. Maandag kregen de nabestaanden van Van den Hurk spreekrecht. Haar stiefmoeder Jolanda van der Weijden hield een emotioneel betoog.

"Ze heeft in haar laatste momenten zoveel verschrikkelijks meegemaakt en moeten verdragen. Ze was daar helemaal alleen en ik kon er niet voor haar zijn." Van der Weijden noemde het verwoestend dat haar dochter was vermist, vermoord en later bleek te zijn verkracht.

Cold case

Nicole van den Hurk verdween in oktober 1995. Een paar weken later werd haar lichaam gevonden. Het misdrijf bleef jaren zonder verdachte en werd een zogeheten cold case. Een dna-spoor leidde in 2014 naar de inmiddels 51-jarige De G., een veroordeelde zedendelinquent. Hij heeft altijd ontkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl