Kiki Bertens
NOS Sport

Trotse Sluiter ziet Bertens nu wel het ideale tennisleven leiden

Raemon Sluiter is zeer te spreken over de start van Kiki Bertens op de US Open. De coach beseft tegelijkertijd dat zijn pupil met beide benen op de grond moet blijven.

Dus zijn er randvoorwaarden gecreëerd om Bertens zo optimaal mogelijk te laten presteren. Geen WhatsApp meer op haar telefoon, geen hotel meer aan het drukke Lexington Avenue, maar een relatief rustiger onderkomen aan de rand van Central Park.

"Hier kun je tenminste nog even naar buiten, dus we hebben hier bewust voor gekozen", zegt Sluiter in gesprek met de NOS in het alom bekende park, waar menig New Yorker in het weekend zijn of haar heil zoekt.

"New York vinden we allebei tof, maar het is ook hectisch. Dit komt nog het dichtst in de buurt bij een beetje rust. Dat is wel even lekker."

Die keuzes lijken een positief effect te sorteren, getuige Bertens' zege in de eerste ronde op Krystina Plisková. "Ik heb Kiki nog nooit zo goed zien starten op een grand slam", aldus Sluiter.

Bertens treft nu de Amerikaanse qualifier Francesca Di Lorenzo. "Het zal een must-win wedstrijd zijn. We weten allemaal hoe moeilijk dat is", benadrukt Sluiter.

"Halep verliest hier New York in de eerste ronde van Kanepi, dat kan ook gebeuren. Je hebt het niveau van de tegenstander niet in de hand."

'Di Lorenzo is een must-win voor Kiki, dat is lastig'

De ster van Bertens is dit seizoen rijzende met titels in Charleston en met name Cincinatti. Ook een kwartfinale op Wimbledon op het door haar verfoeide gras spreekt tot de verbeelding.

De New York Times bombardeerde de Zuid-Hollandse prompt tot outsider voor de titel.

Die prestaties komen niet uit de lucht vallen. "Ik was trots op haar titel in Cincinatti, maar waar ik echt net zo blij van word, is dat ze op de restaurantkaart controleert hoeveel calorieën er in een gerecht zitten en dan toch voor iets anders kiest", vertelt Sluiter.

Geluksmomentjes

"Of dat ze na de training toch nog twintig ballen extra wil serveren. Dat zijn voor mij de echte geluksmomentjes, want dat betekent dat ze haar carrière in eigen hand neemt en het maximale eruit wil halen."

"Dat lijkt ze dit jaar te beseffen en dat is waanzinnig mooi om van dichtbij mee te maken. Resultaten zijn heel erg mooi, maar uit dat andere haal ik nog meer voldoening."

Sluiter: 'Trots hoe Kiki momenteel presteert'

Als het aan Sluiter ligt, leidt Bertens momenteel een vrijwel ideaal tennisleven. Waar ligt haar plafond? "Zoals zij nu bezig is zie ik nergens nog verbeterpunten, misschien buiten het uitbreiden van de technische staf", vindt Sluiter.

"Als Kiki in staat is om dit nog één of twee jaar vol te houden, dan kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Ze is nu de nummer dertien van de wereld, dan wordt elk stapje zwaarder. De top-10 is een hartstikke mooi doel, en vanuit daar kijk je weer verder."

Het gaat Sluiter daarbij niet om cijfers van verzamelde titels of een hoogste ranking. Het is vooral de intrinsieke waarde die voor hem telt.

Ik hoop dat Kiki over een paar jaar tegen zichzelf kan zeggen: 'Ik heb die sinaasappel echt helemaal uitgeknepen'.

Raemon Sluiter

"Als Kiki straks gestopt is gaat het er mij niet zozeer om of ze de nummer, zes, zeven, acht, negen, tien, elf of twaalf van de wereld is geweest", legt hij uit.

"Maar als zij dit vol kan houden, dan kan zij over een aantal jaar rustig op het bank neerploffen met de gedachte: ik heb die sinaasappel echt helemaal uitgeknepen. Dat is voor mij de reden waarom ik hier ben."

Sluiter wil er alles aan doen om de loopbaan van Bertens te laten slagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl