Kiki Bertens
NOS Sport

Haarhuis mijmert hardop: 'Alles is mogelijk, maar Kiki moet het per ronde bekijken'

Dromen van een grandslamtitel voor een Nederlander in het enkelspel. Als het aan Paul Haarhuis ligt krijgt Richard Krajicek (Wimbledon 1996) een opvolger in de persoon van Kiki Bertens. Volgens de bondscoach is er op de US Open veel mogelijk voor de Nederlandse, zo niet alles.

"Het is mooi dat ze echt is gaan geloven dat ze op andere banen diezelfde resultaten kan boeken als op gravel. Ze heeft weer grote stappen gezet het laatste jaar", zegt Haarhuis vanuit New York, waar hij de verrichtingen van de Nederlanders volgt.

Bertens won anderhalve week geleden het hoog aangeschreven toernooi van Cincinnati. Ze versloeg vier speelsters uit de toptien. "Haar prestaties zijn weergaloos. Ze weet wel dat ze van zulke speelsters kan winnen, maar als het dan vier keer in een week lukt is dat fantastisch", vertelt Haarhuis.

Haarhuis dicht Bertens veel kansen toe in New York

De topweek in Cincinnati geeft volgens Haarhuis ook vertrouwen voor de US Open, waar Bertens tot de tweede ronde is doorgedrongen.

Wat is bepalend of Bertens ook in New York weer tot grote hoogte stijgt? "Uiteindelijk gaat het erom wie er het beste met de omstandigheden omgaat", vertelt Haarhuis, die in New York zelf in 1991 de kwartfinales bereikte.

"Wie verspilt er de minste energie in de eerste wedstrijden? En wie heeft de vorm van de dag? Alles is mogelijk, maar ze zal het echt van ronde tot ronde moeten bekijken."

Vooral die omstandigheden in New York zijn zwaar, het is dik boven de dertig graden en ook de luchtvochtigheid is hoog. "Je loopt tegen een muur op, er zijn weinig plekken waar je onder deze omstandigheden moet spelen. Je kunt zeggen: in Australië is het ook heet, maar daar is het droog."

Volgens Haarhuis was de eerste rondepartij van Robin Haase tegen Mackenzie McDonald illustratief voor wat de hitte met een sporter kan doen.

Haase stond met 2-0 in sets achter, maar won alsnog. "Die jongen loopt tegen een muur aan en kan niet meer. Haase is fysiek sterker en kan het duel naar zich toe trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl