VVD-Kamerlid Ten Broeke weg om 'ongelijkwaardige relatie' met medewerkster
Kamerlid Han ten Broeke (VVD) treedt per direct af. In een verklaring op zijn eigen internetpagina erkent hij in 2013 een kortstondige seksuele relatie te hebben gehad met een jonge medewerkster van de fractie.
"Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren."
De vrouw heeft hem daarna tegenover toenmalig fractievoorzitter Zijlstra beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Ten Broeke is er niets onoorbaars gebeurd, maar hij spreekt achteraf wel van een "ongelijkwaardige relatie". "Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik Kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig."
'Kwetsend en verdrietig'
De betrokken vrouw, tegenwoordig medewerker van EenVandaag, zegt dat ze niet blij is met de berichten die nu verschijnen. In een verklaring noemt ze het "kwetsend en verdrietig" dat dit verhaal op deze manier in de publiciteit komt.
Ze zegt dat de versie die Ten Broeke vandaag geeft van de gebeurtenissen in 2013 haaks staat op haar lezing. Over de reden waarom ze destijds toch geen aangifte heeft gedaan wil ze niets zeggen. "Ik ben ervan overtuigd dat niemand daar iets mee opschiet. Ik beschouw de zaak, toen en nu, als afgedaan."
In zijn verklaring schrijft Ten Broeke dat de kwestie is voorgelegd aan de integriteitscommissie van de VVD en dat hij destijds met de medewerkster heeft afgesproken dat ze de kwestie zouden laten rusten. Ze deed uiteindelijk geen aangifte. "De afspraak hield vijf jaar stand. Tot vandaag."
HP/De Tijd publiceert vandaag een artikel over de relatie. Daarmee is volgens Ten Broeke een situatie ontstaan die hij niet kan beheersen. "Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij niet aandoen."
Geruchten
Ten Broeke werd bij de afgelopen kabinetsformatie genoemd als bewindspersoon op Buitenlandse Zaken, maar toen waren er al geruchten dat hij voor zo'n functie niet in aanmerking kwam vanwege "een kwestie".
De VVD'er ontkent ook vandaag dat dat een rol heeft gespeeld. Volgens hem was het duidelijk dat fractievoorzitter Zijlstra de gedoodverfde kandidaat was. Toen die als minister moest aftreden na zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president Poetin, was Ten Broeke niet beschikbaar vanwege ziekte.
Dijkhoff had het anders aangepakt
De huidige fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff, werd bij zijn aantreden op de hoogte gesteld van de kwestie. In een reactie zegt hij vandaag dat hij toen geen reden zag om in te grijpen. "De zaak was serieus opgepakt door de toenmalige fractieleiding. Het was een afgedane zaak. Het is dan niet mijn taak om het werk van mijn voorgangers te gaan uitpluizen."
Toch had hij het zelf anders aangepakt. "Kamerleden horen geen relaties te hebben met medewerkers. Dat is niet verenigbaar." Ten Broeke was er onder zijn leiding al vijf jaar geleden uit gevlogen als Kamerlid, bezweert Dijkhoff.