VVD-Kamerlid Han ten Broeke
NOS Nieuws

VVD'er Ten Broeke verzuimde betaalde reis te melden

De VVD erkent dat Kamerlid Ten Broeke de reis naar een spreekbeurt op een bijeenkomst in Antwerpen ten onrechte niet heeft gemeld aan de Tweede Kamer. Kamerleden moeten bij het 'reizenregister' de vervoers- en verblijfskosten opgeven van reizen die door derden zijn betaald.

Het VVD-Kamerlid sprak vorig jaar september op een bijeenkomst van de Belgische zakenman Saelens. Die is nauw betrokken bij de Vlaams-nationalistische partij politieke N-VA.

Hotelkosten

Ten Broeke kreeg een vergoeding voor zijn hotelkosten en hij vindt achteraf dat hij dat had moeten opgeven bij de Tweede Kamer. Het Kamerlid heeft dat inmiddels gedaan.

Ook volgens fractievoorzitter Dijkhoff was het fout dat Ten Broeke de reis niet meteen in het register heeft laten opnemen. HP/De Tijd bracht de omissie van Ten Broeke aan het licht.

Bedrijf

Het Kamerlid kreeg ook een vergoeding voor de toespraak en voor een boekje dat hij schreef en op de bijeenkomst in Antwerpen uitdeelde. Ten Broeke is sinds vorig jaar eigenaar van het bedrijf Piscean Advice BV. Dat geeft adviezen op het gebied van public relations.

Dijkhoff wijst erop dat het is toegestaan om werkzaamheden te verrichten naast het Kamerlidmaatschap en dat Ten Broeke bij de Kamer heeft gemeld dat hij dat doet.

Integriteitsregels

De Tweede Kamer onderzoekt op het ogenblik of de eigen integriteitsregels moeten worden aangepast. Dat onderzoek gebeurt "in het licht van de aanbevelingen" van het anticorruptiebureau van de Raad van Europa.

Het bureau concludeerde eerder dit jaar dat het toezicht op en de handhaving van de regels in Nederland nu tekortschieten. Het verwees als illustratie naar het appartement van D66-leider Pechtold, dat hij niet aan het geschenkenregister had gemeld. Pechtold beschouwt het appartement als een privézaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl