NOS Nieuws

Omstreden Russisch pensioenplan aangepast, maar alleen voor vrouwen

President Poetin heeft het omstreden wetsvoorstel over verhoging van de pensioenleeftijd in Rusland aangepast voor vrouwen. De pensioenleeftijd voor vrouwen gaat niet met de eerder aangekondigde acht jaar omhoog, maar met vijf jaar.

Dat betekent dat vrouwen niet op de beoogde 63ste met pensioen gaan, maar op hun 60ste verjaardag. De verhoging voor mannen blijft ongewijzigd. Russische mannen gaan in de toekomst op hun 65ste met pensioen. Nu is dat 60 jaar.

De maatregelen zijn bijzonder impopulair. Volgens een recente peiling is 90 procent van de Russen tegen het nieuwe pensioenplan. De pensioenuitkering van gemiddeld 200 euro is voor veel Russen een onmisbare aanvulling op het inkomen. Dat valt op termijn weg. In juli waren er demonstraties tegen het wetsvoorstel en drie miljoen Russen tekenden een online-petitie.

"Deze maatregelen gelden als eerste voor de generatie die nog is opgeroeid in de Sovjet-Unie", legt correspondent David Jan Godfroid uit. "Toen had je goede pensioenen, gratis onderwijs en gratis zorg. De lage pensioenleeftijd is het enige wat nog over is uit die tijd. Dat dat nu ook verloren gaat, is een enorme teleurstelling."

"Poetin is een dief!", is een van de leuzen die actievoerders scandeerden tijdens protesten vorige maand:

Russen niet te spreken over nieuw pensioenvoorstel

Omdat de woede zo groot was, bemoeide Poetin zich in het openbaar tot dusver niet met het plan. Godfroid: "Maar de regering stelt zoiets niet voor zonder overleg natuurlijk". De populariteit van de president werd er dan ook door aangetast. "Hij moest iets doen. Zijn populariteitscijfers daalden fors."

Vermoedelijk is hij om die reden nu met een aanpassing gekomen. Niet ingrijpen leidt tot "een economische ramp", zei hij in een tv-toespraak. Godfroid: "Het stelsel zoals dat nu nog is, lijkt ook wel echt onbetaalbaar geworden."

Of de vandaag voorgestelde aanpassing genoeg is om de gemoederen tot bedaren te brengen, weet Godfroid niet. "De president kreeg natuurlijk direct veel lof in bepaalde talkshows. Maar het is nog de vraag wat de mensen ervan vinden die het echt aangaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl