ANP
NOS Nieuws

Herrezen autobouwer Aston Martin gaat naar Londense beurs

De Britse autobouwer Aston Martin gaat nog dit jaar naar de beurs. Dat maakte het ruim honderd jaar oude automerk bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Naar verwachting zal het bedrijf bij beursgang ongeveer 5,5 miljard euro waard zijn.

Aston Martin is bij het grote publiek vooral bekend is als de keuze van James Bond. Het bedrijf is nu nog grotendeels in handen van investeerders uit Italië en Koeweit. Zij zullen een deel van hun aandelen verzilveren.

"Dit is een grandioos moment', zegt Aston Martin-topman Andy Palmer tegen de Britse zakenkrant Financial Times. "Toen ik in 1979 begon, waren er veel Britse autobouwers. In de loop van mijn carrière zijn die allemaal verdwenen. De auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk is gezond, maar in buitenlandse handen. Nu krijgen we weer een onafhankelijke Britse autofabrikant.'

Hollandse Hoogte

Het moment lijkt strategisch gekozen. De autobouwer, die in het verleden zeven keer failliet is gegaan, heeft zeven winstgevende kwartalen achter de rug. Ook de nieuwe halfjaarcijfers zijn positief. Zowel de omzet als de winst voor belastingen ging omhoog; de brutowinstmarge op de sportwagens bedraagt liefst 30 procent.

Eerder deze maand vestigde het bedrijf de aandacht op zich met een verrassend model. De fabrikant neemt de DB5 weer in productie, zij het in een zeer kleine oplage. De nieuwe Aston Martin Goldfinger DB5 gaat er vrijwel identiek uitzien als de wagen waarin 007 reed, onder meer de James Bond-film Goldfinger uit 1964.

De kopers die hun hand weten te leggen op een van de 25 nieuwe DB5's kunnen onder meer beschikken over draaiende nummerplaten en andere gadgets. De auto's mogen echter niet de openbare weg op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl