Een deel van de dode schildpadden Reuters

Vissers hebben voor de kust van Mexico zo'n 300 dode zeeschildpadden aangetroffen. De bedreigde dwergschildpadden waren verstrikt geraakt in visnetten en zijn vermoedelijk gestikt. Ze dreven bij de kust van Barra de Colotepec, in het zuiden van de staat Oaxaca. Kort na de lugubere vondst kwamen de vissers nog eens 100 dode schildpadden tegen.

Op foto's is te zien dat de zeeschildpadden naast elkaar in het water liggen, mogelijk dus aan elkaar gebonden door een visnet. Veel schildpadden waren al aan het ontbinden toen de vissers ze vonden.

De warana, zoals de dwergschildpad ook wordt genoemd, wordt volgens de Mexicaanse autoriteiten in het gebied met uitsterven bedreigd. De dieren worden tussen mei en september vaker waargenomen voor de kust van Mexico, omdat ze daar dan eieren leggen.

Op beelden is te zien hoe de honderden dode zeeschildpadden naast elkaar in het water liggen:

De meeste zeeschildpaddensoorten komen voor in Mexico en mensen die de dieren doden, kunnen worden vervolgd. Er wordt nog onderzocht of de schildpadden inderdaad zijn gestikt door de visnetten. Andere doodsoorzaken die worden genoemd zijn vishaken en schadelijke algen.

Deze maand werd bekendgemaakt dat de Mexicaanse autoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar de dood van 113 bedreigde zeeschildpadden. Die werden tussen 24 juli en 13 augustus aangetroffen in Puerto Arista, ten oosten van Oaxaca.

STER reclame