1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Franse milieuminister stapt per direct op, zegt hij live op radio

De Franse minister van Milieu Nicolas Hulot heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij zegt dat hij daarover vooraf president Macron of premier Philippe niet heeft ingelicht.

Hulot is teleurgesteld dat er weinig vooruitgang is in de strijd tegen klimaatverandering. Op radiozender France Inter zei Hulot dat hij het gevoel heeft dat ecologie voor de regering geen prioriteit is, terwijl "dit onderwerp een voorwaarde is voor al het andere". Hij is onder meer gefrustreerd dat het niet lukt CO2-uitstoot terug te brengen en over versoepeling van de jachtwet.

"We streven naar het behoud van een economisch model dat verantwoordelijk is voor alle klimatologische ongeregeldheden", zei hij.

Hulot kondigde zijn vertrek live aan op radiozender France Inter:

Franse milieu-minister live op radio: ik verlaat de regering, vandaag

Hulot hoopt dat Macron, voor wie hij zegt respect te hebben en die hij als vriend beschouwt, zal leren van zijn aftreden. "Ik hoop dat dit gebaar nuttig zal zijn, zodat iedereen zich zal bezinnen op zijn of haar verantwoordelijkheid."

Regeringswoordvoerder Griveaux betreurt het vertrek, zei hij tegen BFM TV. Hij noemde veranderingen op milieugebied, zoals de hervorming van landbouw, processen van een lange adem.

"Nicolas Hulot weet dat er niet binnen een jaar resultaten geboekt kunnen worden." Hij vindt het zonde dat Hulot niet "alles wat hij de afgelopen 14 maanden heeft bereikt, om kan zetten in iets waardevols".

Over de wijze waarop Hulot zijn vertrek aankondigde, zei Griveaux dat dat het "zijn manier van doen" is. "Ik denk dat het beleefd zou zijn geweest om de president en de premier te waarschuwen." Macron heeft maandagavond voor het laatst met Hulot gesproken.

President van de rijken

Hulots vertrek is schadelijk voor Macron en de regering, zegt correspondent Frank Renout. "Hij heeft keiharde kritiek, dus inhoudelijk is het een harde klap. Maar hij was ook een van de populairste ministers, en eigenlijk regeringsleden."

Hij stond bekend als het 'linkse geweten' van de regering. "Dat straalde ook af op Macron. Als dat linkse geweten wegvalt, wordt het imago van een rechtse president, een president van de rijken, bevestigd".

Activist en presentator

Voordat Nicolas Hulot bewindsman werd, was hij een bekende klimaatactivist en presentator van natuurprogramma's op televisie. In zijn documentaires vroeg hij vaak aandacht voor klimaatverandering. Hulot werd ook door eerdere presidenten al gevraagd om minister te worden, maar hij had dit altijd geweigerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl