Valentijn Driessen, Maarten Tjallingii, Renze Klamer, Robbert Meeder en Arjan Schouten
NOS Sport

Verstappen, De Ligt en Kelderman: natuurlijke leiders?

Natuurlijk leiderschap. In hoeverre hebben Max Verstappen, Matthijs de Ligt en Wilco Kelderman dat in zich? Drie Nederlanders die deze weken op hoog niveau sport bedrijven. In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken gaat het over die vraag.

"De Ligt is een geweldige aanvoerder", begint voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf. "Ik zie in hem een toekomstige aanvoerder van het Nederlands elftal, op het moment dat hij over een paar jaar de overstap naar FC Barcelona maakt."

Driessen legt uit waarom. "Hij is een geboren leider. Er is niemand binnen Ajax die dat betwist. De Ligt werd aanvoerder op zijn achttiende en durft mensen binnen de groep aan te pakken."

De ervaren voetbalman geeft een voorbeeld. "Als Hakim Ziyech even geen zin heeft om te trainen en geen honderd procent geeft, dan is De Ligt iemand die daar wat van durft te zeggen. En dat zijn er maar weinig binnen Ajax, want Ziyech heeft natuurlijk een aparte status."

'Matthijs de Ligt is de toekomstige aanvoerder van Oranje'

Bij het wielrennen ligt het iets anders, vertelt oud-renner Maarten Tjallingii. Hij trekt de vergelijking met een voetbalelftal. "Wilco Kelderman is een spits en moet voor goals zorgen. De aanvoerder is de wegkapitein, die zorgt voor het team."

Wanneer ben je dan een wegkapitein? "Je moet een beetje aanvoelen wat nodig is, goed liggen in de groep en overwicht hebben. Niet alleen met je benen, maar ook in je denken. Hoe motiveer je de anderen om mee te gaan in het plan dat je hebt bedacht?"

Tjallingii gaat verder. "Kelderman is een prima kopman, maar geen wegkapitein. Een kopman moet winnen en is bepalend voor de pegels, de wegkapitein zet de lijnen uit. Kelderman heeft iemand anders nodig die het vuur in hem aan kan wakkeren."

'Kelderman is een kopman, geen wegkapitein'

De Ligt is dus een geboren leider, Kelderman is een kopman, maar geen leider. Wat is Max Verstappen dan? Volgens Formule 1-volger Arjan Schouten is hij inmiddels een leider, maar heeft hij het wel moeten leren.

"Hij is natuurlijk jarenlang samen met zijn vader Jos Verstappen in een busje door Europa gegaan. Hij heeft geleerd om alleen met hem te sparren."

Maar als bestuurder van zijn Red Bull-bolide is Verstappen ook een soort manager van alle vakmensen die aan zijn auto werken. "Hij moet met zijn team sparren en niet met zijn vader. Daarom heeft Jos ook wat afstand genomen", aldus Schouten.

'Verstappen heeft het moeten leren om zijn team te leiden'

De grand prix op Spa-Francorchamps, waar Verstappen het podium haalde, was de twaalfde van het seizoen. Het was pas voor de derde keer dat Jos Verstappen erbij was.

Dat was voorheen anders. Begin juni, toen Verstappen derde werd in Canada, was hij voor het eerst alleen. Schouten: "Het was niet voor niets dat teambaas Christian Horner toen positief was over de nieuwe aanpak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl