John McCain in 2008
NOS NieuwsAangepast

Senator John McCain op 81-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse senator John McCain is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn kantoor in een verklaring. McCain overleed zaterdag aan de gevolgen van een agressieve hersentumor.

McCain was al geruime tijd ernstig ziek. Zijn familie maakte vrijdag bekend dat hij ervoor had gekozen zich niet langer medisch te laten behandelen.

"Arizona heeft zijn non-conformist verloren", staat in de verklaring. "Van held tot staatsman, het levensverhaal van senator John McCain is legendarisch en typisch Amerikaans. We rouwen samen met onze staat en ons land en betuigen ons diepste medeleven met de familie McCain."

Krijgsgevangene

McCain vocht mee in de Vietnamoorlog en bracht vanaf 1967 ruim vijf jaar in krijgsgevangenschap door. Hij onderging martelingen en zat meer dan twee jaar in eenzame opsluiting.

Na zijn tijd in het leger werd hij politicus. In 1987 werd hij senator voor de staat Arizona. In 2008 verloor hij de presidentsverkiezingen van Barack Obama. In 2000 had hij de Republikeinse nominatie verloren van George W. Bush. Hij toonde zich de laatste jaren een fel tegenstander van partijgenoot Donald Trump.

De hoogte- en dieptepunten van het leven van John McCain in beeld:

John McCain: de man die zo graag president had willen worden

De Amerikaanse president sprak op Twitter zijn medeleven uit met de familie van McCain. "Onze harten en gebeden gaan uit naar jullie", schrijft Trump.

Barack Obama sprak zijn bewondering uit voor de senator, met wie hij ondanks een politiek verschil van mening "hogere idealen" deelde.

"Een capabele en taaie politicus die vaak partijbelangen opzij zette om te doen wat het beste was voor het land", lieten Bill en Hillary Clinton weten in een gezamenlijke verklaring na het overlijden van McCain.

"We hebben een man verloren die standvastig de idealen van ons land vertegenwoordigde", reageerde de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis op de dood van de senator.

Een van zijn dochters, Meghan McCain, heeft een emotionele afscheidsbrief geschreven waarin ze haar vader roemt. "In de 33 jaar die we samen zijn geweest, heeft hij me opgevoed, dingen geleerd, verbeterd, getroost, aangemoedigd en gesteund. Hij hield van me en ik van hem."

Zijn dochter schrijft dat haar vader haar gevormd heeft en dat ze dankzij hem de vrouw is geworden die ze heden ten dage is. "Nu hij er niet meer is, zal ik de rest van mijn leven proberen om zijn voorbeeld te volgen, te voldoen aan zijn verwachtingen en zijn liefde", zegt McCain's dochter. "Zijn levensvuur brandde fel en we hebben heel lang in die warmte en in dat licht mogen doorbrengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl