NOS NieuwsAangepast

Politie neemt berichten over proeftijd Brech en Poolse scouting mee

De politie in Limburg neemt berichtgeving op sociale en in traditionele media over Jos Brech mee in het onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Dat zegt de eenheid op Twitter.

Een voorbeeld is de berichtgeving gisteravond van Nieuwsuur. Daarin werd onthuld dat Brech in 1985 een proeftijd van twee jaar kreeg opgelegd voor ontucht met twee minderjarige jongens. Het team dat onderzoek doet in de zaak-Verstappen wist alleen dat die aanklacht geseponeerd was.

Mogelijk wist het team ook niet dat Brech tot juli vorig jaar survivaltrainingen gaf aan scouts in Polen, zoals het AD schrijft.

De krant meldt dat Brech op internet berichten achterliet over zijn verblijf in Poolse scoutingkampen. "Tussen de trainingen en programma's voor jongerenkampen door veel gehiket", schreef hij. En: "Volgende week zit ik met 150 kinderen in het woud. Dat zes weken lang."

Geen aanwijzingen misbruik

De krant sprak ook een volwassen scout die Brech in zo'n kamp heeft meegemaakt. "Het is voor mij een grote verrassing om nu te horen waarvoor hij in Nederland wordt gezocht."

De scouting in Limburg kreeg in 2002 een waarschuwing vanuit de politie, dat Brech "een man was die je er niet bij wilt hebben".

Een woordvoerster van de Poolse scoutingorganisatie zegt geen aanwijzingen te hebben dat Brech kinderen heeft misbruikt.

Tips

Een woordvoerder van de politie Limburg zei vanochtend tegen de NOS niet te weten of Brechs verblijf in de Poolse scoutingkampen bekend is bij de rechercheurs die hem proberen te vinden.

Hij wees erop dat er na woensdag meer dan duizend tips zijn binnengekomen van mensen die denken dat ze Brech hebben gezien hebben. Die tips hebben betrekking op landen in heel Europa. Of Polen daar ook bij zit, wist hij niet.

Telefoon

Brech is een bushcrafter, een survivalspecialist. Zijn laatst bekende verblijfplaats is een Frans chalet in de Vogezen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft sinds 19 februari niemand meer iets van hem vernomen.

De Belgische bushcrafter Angelo Valkenborgh zegt in de krant dat hij in maart met een andere bushcrafter naar het chalet is gereisd, omdat Brech al een tijd onvindbaar was. In het chalet vond hij Brechs telefoon die inmiddels in handen van de politie is.

Valkenborgh zegt dat hij en andere bushcrafters drie maanden lang tevergeefs naar Brech hebben gezocht. Hij is ervan overtuigd dat Brech nog leeft.

De zoektocht naar de dader in de zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar. Een overzicht:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl