NOS Nieuws

Alles voor de views én het geld: controversiële youtubers gaan boksring in

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

Twee van de grootste (controversiële) youtubers gaan vanavond de boksring in. De Amerikaan Logan Paul en de Brit KSI vechten het uit voor miljoenen kijkers - én dollars.

De opbouw naar dit gevecht is al maanden bezig. In tientallen video's vallen de twee elkaar verbaal aan. Er zijn diss tracks geweest en gênante persconferenties vol gefabriceerd drama. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk kaartjes te verkopen en binnen te lopen.

"Een kaartje om online live mee te kijken kost 8 euro. En het voordeel is dat de stoelen nooit uitverkocht kunnen raken. Daardoor kunnen ze zo 500.000 tot een miljoen kaartjes verkopen", zegt Daan Sip van SocialReblz. Hij vertegenwoordigt al jaren grote Nederlandse youtubers en influencers. "Daarom vind ik dit evenement vanuit professioneel oogpunt superinteressant. Het is een heel origineel en nieuw verdienmodel, ze kunnen hier een enorme klapper mee maken."

"Die twee proberen een enorme hype te creëren", zegt Sip. "De trash talk over en weer is er alleen maar om de hype te vergroten."

Daarbij maken de twee goed gebruik van de controverse die er rond hen heerst. Logan Paul (18 miljoen abonnees) kwam begin dit jaar in opspraak nadat hij een video online had geplaatst van een 'zelfmoordbos' in Japan. In de video was te zien dat iemand zich had verhangen. Paul reageerde eerst geschokt, maar begon al snel grappen te maken. Dat zorgde voor flink wat ophef. Ook kreeg hij bakken kritiek over zich heen toen hij een vis uit het water haalde voor een reanimatie en een dode rat taserde.

KSI, echte naam Olajide "JJ" Olatunji (19 miljoen abonnees), werd in eerste instantie populair op YouTube door filmpjes te maken van hoe hij FIFA speelde. Later begon hij ook andere video's te maken die meer over zijn leven gingen. In 2012 kwam hij in opspraak, omdat hij op een gamebeurs beschuldigd werd van seksuele intimidatie.

Sponsordeal

In een video stelt hij vragen aan meisjes als "waar zijn je borsten gebleven?" en "wat doe je als je je niet vingert?" Resultaat: een sponsordeal met Microsoft werd kort daarna stopgezet en hij mag de rest van zijn leven niet meer op de gamebeurs komen.

Het zal KSI waarschijnlijk weinig uitmaken. Dankzij de controverse rond zijn persoon verdient hij inmiddels miljoenen per jaar, want hoe extremer de video's, hoe meer weergaven. De bokswedstrijd die ze nu samen bedacht hebben maakt ze nóg rijker.

Om dat voor elkaar te krijgen pompen ze alles dus flink op. "Het is een enorm circus", zegt Ethan Klein van YouTubekanaal h3h3. In veel van zijn video's analyseert hij de YouTubecommunity, en hij is op zijn zachtst gezegd geen fan van Paul. "Er is niets gemeend aan hem, en aan dit gevecht." Hij vindt dat Logan Paul onderdeel is van de lelijke kant van YouTube. Het deel dat alles doet voor de clicks en waarbij inhoud en een voorbeeldfunctie voor het jonge publiek niet relevant zijn.

"Daar wringt de schoen een beetje", zegt ook Sip. "Want in dit geval gaat het ook om vechten. Ze geven elkaar klappen en het gaat om agressiviteit. Maar aan de andere kant is boksen ook gewoon een sport natuurlijk. Het gevecht gebeurt onder toezicht. Ze slaan elkaar niet in een steegje de hersens in."

Toch wijst hij op de verantwoordelijkheid bij ouders. "Zij moeten bepalen of ze hun kind hiernaar laten kijken. YouTube is als platform officieel beschikbaar voor kinderen van 13 jaar en ouder. Voor kleine kijkers kan dit te ver gaan."

Dat zal Paul en KSI weinig uitmaken. Die blijven doen alsof ze elkaar niet uit kunnen staan voor een nieuwe video met miljoenen views. Sip: "Ik kan me voorstellen dat die twee elkaar ondertussen achter de schermen lachend zitten te whatsappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl