De politie bij een onderzoek in een drugslab in Kaatsheuvel, vorig jaar
NOS Nieuws

Grapperhaus: 'Grootschalige productie xtc en speed beschamend'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het beschamend dat vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan synthetische drugs is geproduceerd. Dat hebben onderzoekers van de Politieacademie berekend.

Grapperhaus zei in een reactie dat dit kabinet deze vorm van criminaliteit wil oprollen en daarvoor maatregelen heeft genomen. Onderzoeker Pieter Tops vindt die maatregelen slechts een eerste begin. "Dat moet natuurlijk nog veel meer worden."

Marktleider

Tops en zijn medewerkers concludeerden dat Nederland marktleider is op het gebied van synthetische drugs. Het bedrag van 18,9 miljard dat vorig jaar zou zijn omgezet is een zeer voorzichtige schatting. Bij het maken van de berekening moesten ze op sommige punten van veronderstellingen uitgaan. Daarbij hebben ze steeds de meest voorzichtige schatting gemaakt.

Dat Nederland tot marktleider kon uitgroeien, komt mede door de gunstige ligging en de tolerante houding tegenover drugsgebruik, maar ook omdat de Nederlandse overheid nauwelijks optrad. "De brede aanpak daarvan zou topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering", schrijven de onderzoekers.

Grootste prioriteit

Grapperhaus is het daarmee eens. "Ik denk dat we eerlijk als maatschappij moeten zeggen dat we hier een aantal jaren niet voldoende prioriteit aan hebben gegeven", zei hij. "Laat ik in ieder geval dit zeggen: ik vind dit een van de grootste prioriteiten voor mij als minister van Justitie om hier de komende jaren echt hard tegen in te gaan."

Grapperhaus zegt dat dit kabinet ervoor zorgt dat er elk jaar 1100 agenten bij komen. "Dat betekent dat we ook echt willen gaan inzetten op specialistische kennis op dit punt, want daar adviseert het rapport ook het een en ander over."

Daarnaast heeft het kabinet 100 miljoen uitgetrokken voor een ondermijningsfonds. Dat geld is met name bedoeld om de synthetische drugsproductie tegen te gaan en dan "gewoon keihard die hele criminele economie wat dat betreft op te gaan rollen", zei Grapperhaus.

Grapperhaus waarschuwt festivalgangers, want de productie van pillen levert veel chemisch afval op:

Grapperhaus: realiseer hoeveel chemisch afval een pilletje oplevert

Tops constateerde dat Grapperhaus het probleem serieus neemt en er ook echt werk van wil maken. Maar volgens hem is er meer nodig. Zo moeten niet alleen de politie, maar ook het Openbaar Ministerie en de rechtbanken meer mensen krijgen.

Het gaat volgens Tops ook niet alleen om geld. Zo zou bijvoorbeeld China aangesproken kunnen worden op de export van grondstoffen, want de meeste chemicaliën voor de productie van synthetische drugs komen uit China.

Wereld van pillen en pep

NOS op 3 dook onlangs in de wereld van de pillen en de pep. Bekijk in deze video hoe de zoektocht voert langs lege vaten, drugslabs en (ex-)criminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl