Begrafenis van een ebola-slachtoffer NOS

In het oosten van Congo, niet ver van de grens met Uganda, is een arts in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van het dodelijke en besmettelijke ebolavirus. Het is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het eerste geval van besmetting in wat een zeer onveilig gebied is vanwege de strijd van rebellen. Dat maakt het werk van hulpverleners moeilijk en gevaarlijk.

"Het is een angstwekkend probleem waarvoor wij al vreesden", zei plaatsvervangend WHO-directeur Peter Salama. De besmette arts woont in Oicha in het noorden van de provincie Kivu. Bijna honderd mensen met wie hij contact heeft gehad, worden gevaccineerd.

Ebola in Congo: 'Het aantal besmettingen is boven de honderd'

De stad Oicha is zo goed als omsingeld door moslimrebellen van de ADF, die sinds de jaren 90 actief is in oostelijk Congo en Uganda. Hulpverleners, priesters en ambtenaren worden er in gijzeling gehouden, zegt Salama.

Zeer complexe omgeving

Medewerkers van de WHO en andere gezondheidsexperts kwamen deze week met een bewapende escorte van de VN aan in Oicha. "We weten nu van dit incident in de stad en moeten er in een zeer complexe omgeving opereren."

Sinds de uitbraak van ebola zijn in Congo 103 bevestigde en vermoedelijke gevallen van ebola geteld. Er zijn 63 mensen aan de ziekte bezweken. Tot nu toe zijn bijna 300 mensen gevaccineerd.

STER reclame