Stef Blok en Geert Wilders (archief)
NOS NieuwsAangepast

Blok gaat duidelijk maken: cartoonwedstrijd niet van kabinet

Minister Blok laat aan Pakistan weten dat de cartoonwedstrijd van Geert Wilders over de profeet Mohammed geen initiatief van de Nederlandse regering is. Hij zal daarbij benadrukken dat de wedstrijd niet wordt verboden, omdat "wij pal staan voor de vrijheid van meningsuiting".

Blok wil in reactie op een vraag van Pakistan duidelijk maken dat de organisator van de wedstrijd een parlementariër is en geen lid van het kabinet, dat Nederland een ruime vrijheid van meningsuiting kent en dat het kabinet juist wil uitdragen dat er respect moet zijn voor ieders geloof.

De minister van Buitenlandse Zaken noemt de wedstrijd "weinig smaakvol". Hij zegt dat het nooit zijn keuze zou zijn om een cartoonwedstrijd over het geloof te organiseren. "Maar dat is een persoonlijke beoordeling. Het is niet aan de regering is om over smaak te oordelen en wij zijn niet de bron hiervan."

Tweeledige boodschap

Blok beaamt dat zijn boodschap tweeledig is: die wedstrijd is niet onze smaak, maar valt wel onder de vrijheid van meningsuiting die wij heel belangrijk vinden. "Beide dingen zijn belangrijk. Ze horen bij elkaar."

De minister wijst er nogmaals op dat hij moet denken aan de Nederlanders die wonen en werken in een land waar grote onrust is ontstaan over het plan van Wilders. Hij wil niet dat hun veiligheid in het geding komt.

Premier Rutte noemt Wilders een provocatief politicus, die graag de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzoekt. Hij ziet niet in welk positief doel een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed kan dienen. "Maar het is aan hem zelf om dat te beoordelen. Iedereen heeft zijn eigen beschaving, zijn eigen innerlijke rem."

Overigens vindt Rutte ook dat gelovigen niet te snel beledigd moeten zijn. "Ik ben zelf christelijk en mijn geloof wordt dagelijks belachelijk gemaakt. Je moet tegen een stootje kunnen en dat geldt ook voor moslims."

Wilders: geen provocatie

PVV-leider Wilders ontkent dat de cartoonwedstrijd bedoeld is om te provoceren. Hij wil "laten zien dat we niet marchanderen met onze vrijheid". "De reacties van Rutte en Blok tonen aan dat we bestuurd worden door bange islam-knuffelaars. Ongelooflijk", reageert hij.

Wilders heeft aangekondigd dat hij later dit jaar, in het streng beveiligde deel van de Tweede Kamer waar zijn partij huist, een spotprentenwedstrijd wil houden over de profeet Mohammed. Hij heeft nog geen datum bekendgemaakt, maar er zouden inmiddels al zo'n tweehonderd inzendingen binnen zijn.

In 2008, toen Wilders zijn anti-islamfilm Fitna uitbracht, gingen in Pakistan ook al duizenden woedende mensen de straat op. Het kabinet koos toen voor een soortgelijke strategie: alle Nederlandse diplomaten werd dringend verzocht om te benadrukken dat de film niet het standpunt van de Nederlandse regering verkondigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl