Geert Wilders met beveiligers (archief)
NOS NieuwsAangepast

Blok buigt zich over onrust door cartoonwedstrijd Wilders

Minister Blok van Buitenlandse Zaken komt "zeer snel" met een reactie op de cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders. Aanleiding is de groeiende onrust in Pakistan. De Pakistaanse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde ontboden omdat Wilders zich schuldig zou maken aan belastering van de islam.

Blok zegt dat hij, namens het kabinet, heel binnenkort met een reactie komt. Wat hem betreft moet voorop staan dat vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is en alle ruimte moet krijgen. Tegelijkertijd wil hij ervoor zorgen dat de belangen van Nederlanders die ergens wonen of werken waar veel protest is tegen spotprenten over de islam, veilig gesteld worden.

Wilders kondigde twee maanden geleden aan dat hij later dit jaar een cartoonwedstrijd wil houden over de profeet Mohammed. Wanneer precies, heeft hij nog niet besloten, maar er zouden inmiddels al zo'n tweehonderd inzendingen binnen zijn. De beste cartoons zullen door Wilders en een jury worden geselecteerd.

Eventuele stappen

In Pakistan is na de aankondiging van de wedstrijd een aantal keer fel gedemonstreerd tegen Wilders en Nederland. Afgelopen vrijdag waren duizenden woedende mensen op de been in de hoofdstad Islamabad Volgens Blok groeit het ongenoegen over de wedstrijd, "mogelijk ook in andere landen". Hij zal daarom in het kabinet bespreken welke stappen er genomen kunnen worden.

Blok verwees naar 2008, toen Wilders zijn anti-islamfilm Fitna uitbracht. Ook toen gingen in Pakistan duizenden woedende mensen de straat op. Destijds instrueerde het ministerie van Buitenlandse Zaken diplomaten om te benadrukken dat de film niet het standpunt van de Nederlandse regering verkondigde.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Schoof liet in juni al weten dat hij vanuit het oogpunt van veiligheid geen bezwaar heeft tegen de wedstrijd. Kamervoorzitter Arib zei dat Wilders voor een bijeenkomst in zijn eigen, streng beveiligde PVV-fractiekamers geen toestemming nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl