Carlos Sainz en de vertrekkende Fernando Alonso
NOS Sport

Op papier zijn er in de Formule 1-stoelendans louter winnaars

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

De Formule 1 vierde de afgelopen weken vakantie, maar vier coureurs zorgden tijdens de zomerstop voor een nieuwsstroom met een aanstaande stoelendans.

In een notendop: tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso keert de koningsklasse na dit seizoen de rug toe. Zijn landgenoot Carlos Sainz volgt hem op bij McLaren. Voor Sainz is in 2019 geen plek meer bij Renault door de komst van Daniel Ricciardo. De Australische teamgenoot van Max Verstappen stapt over naar het Franse team omdat hij ervan overtuigd is dat Renault hem aan de wereldtitel kan helpen.

'Geen voor de hand liggende stap'

De transfer van Ricciardo is verrassend. Hij verruilt immers een topteam voor een middenmoter. Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft respect voor Ricciardo's beslissing. "Het is geen voor de hand liggende stap, maar ik hou er wel van als mensen dingen doen die onverwacht zijn", zegt de Mercedes-coureur.

"Het getuigt van moed en durf. Ik heb zelf ook dergelijke knopen moeten doorhakken. Dat is altijd spannend: een sprong in het diepe en het onbekende. Je weet nooit of je goed kiest."

Max Verstappen

Max Verstappen heeft duidelijk bedenkingen bij de overstap van zijn teamgenoot. "Ik snap dat hij na vijf jaar Red Bull Racing misschien toe is aan iets nieuws, maar het is zeker geen stap vooruit. Ze zijn veel minder competitief. Ik denk dat ik veel beter zit in 2019", aldus de Nederlander die na dit seizoen een Honda-motor in zijn auto krijgt en dus juist de banden met Renault doorsnijdt.

Ricciardo begrijpt dat zijn besluit veel mensen heeft verrast. "Ik zal met Renault niet meteen races gaan domineren, dat besef ik echt wel. Maar ik ben niet over een nacht ijs gegaan en heb er een paar nachten slecht van geslapen. Ik heb echt het gevoel dat ik bij Renault mooie dingen ga meemaken. Ik ga niemand wijsmaken dat ik volgend jaar in Australië meteen mijn thuisrace win, maar het team kan echt een enorme sprong maken. Ze boeken snel progressie."

Vakantie

De overstap van Ricciardo betekende dat Carlos Sainz ook andere prioriteiten had dan vakantie vieren. De Spanjaard was met het oog op zijn toekomst al in bespreking met McLaren en hakte snel de knoop door. Hoewel McLaren veel minder presteert dan Renault ziet Sainz het niet als een stap terug.

"Ik heb er altijd van gedroomd om voor dit team te rijden. McLaren barst van de autosporthistorie en er hebben hier zoveel grote coureurs gereden. Ik verheug me er enorm op."

Formule 1 is voor mij sowieso te voorspelbaar geworden. Ik ben toe aan iets anders.

Fernando Alonso

De move naar McLaren betekent dat Sainz net als Ricciardo een streep zet onder zijn jarenlange relatie met Red Bull. Sainz was door Red Bull uitgeleend aan Renault, maar werd gepasseerd voor de vacature die Ricciardo creëerde. Red Bull Racing slaat Pierre Gasly hoger aan.

'Grootste jump'

Gasly lijkt op papier de grote winnaar van de rijderscarrousel. De 22-jarige Fransman, die pas in oktober 2017 in de Formule 1-debuteerde, zet een stap die doet denken aan de reuzensprong van Max Verstappen. Net als de Nederlander maakt Gasly opmerkelijk snel de overstap van opleidingsteam Toro Rosso naar het topteam. "Dit is de grootste jump van mijn carrière. Ik ben dolblij. Het was altijd mijn doel voor Red Bull te racen, maar het is allemaal nog veel sneller gegaan dan ik had gedroomd."

Gasly beseft dat hij een zware dobber zal krijgen aan Verstappen. "Hij is jonger, maar heeft veel meer ervaring in de Formule 1. Max is een van de beste coureurs, maar dat vind ik alleen maar mooi. We kunnen het goed met elkaar vinden, maar mijn doel is de wereldtitel. Dat betekent dat ik iedereen moet verslaan. Inclusief Max."

Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Fernando Alonso op de persconferentie in België

Fernando Alonso is bezig met zijn afscheidstournee. De Spanjaard greep in 2005 en 2006 de wereldtitel, maar koos daarna steeds op het verkeerde moment voor het verkeerde team. De volgens veel insiders beste coureur op de grid veranderde langzaam maar zeker in een veldvuller.

'Toe aan iets anders'

"Natuurlijk speelt het mee dat ik met McLaren geen races kan winnen. Formule 1 is voor mij sowieso te voorspelbaar geworden. Ik ben toe aan iets anders", zegt de 37-jarige veteraan.

Ook Alonso gaat ervan uit dat zijn stap tot succes gaat leiden. "Ik ben wereldkampioen geworden in de Formule 1 en heb de grand prix van Monaco en de 24 Uur van Le Mans op mijn naam geschreven. Het volgende doel is Indianapolis. Daar ga ik me de komende jaren op richten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl