NOS Nieuws

'Hongarije hongert asielzoekers uit zodat ze terugkeren'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

In de Hongaarse transitzones op de grens met Servië hebben acht afgewezen asielzoekers dagenlang geen eten gekregen en ze hadden geen mogelijkheden om zelf aan eten te komen. Kraanwater kregen ze wel.

Het gaat om zes Afghanen en twee Syrische broers. Die laatste twee kregen het langst geen voedsel: vijfenhalve dag, zegt Andras Lederer van het Hongaarse Helsinki Comité (HCC) tegen de NOS. Advocaten van deze organisatie zijn de enigen die worden toegelaten in de twee transitzones op Hongaars grondgebied.

Inmiddels krijgen de acht asielzoekers weer voedsel. Op verzoek van het Helsinki Comité heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Hongarije verplicht deze acht alsnog van voedsel te voorzien. Maar in de zones zitten nog 130 à 140 mensen, en er is alweer een andere Afghaan die nu geen eten krijgt.

Minderjarige familielieden van de zes Afghanen en twee Syriërs kregen wel voedsel. Zij moesten in een aparte ruimte eten en mochten hun voedsel niet delen met hun volwassen familieleden. Ook een Afghaanse vrouw die borstvoeding geeft, moest in de aparte ruimte eten.

Geen eten van de autoriteiten krijgen, betekende daadwerkelijk niet eten. Een pastoor die te hulp wilde schieten, werd niet toegelaten en de asielzoekers hebben volgens het Helsinki Comité geen mogelijkheid om eten te kopen.

Het voedsel werd geweigerd in verband met nieuwe strenge Hongaarse asielregels, waardoor mensen die asiel aanvragen sneller het land uit moeten. Volgens het HCC geven de Hongaarse autoriteiten de afgewezen asielzoekers niet te eten zodat zij niet in beroep gaan tegen de afwijzing van hun asielverzoek en terugkeren naar Servië.

"Als ze dat doen, dan hebben ze de komende één tot vijf jaar geen mogelijkheid meer om asiel aan te vragen", zegt Lederer. "Ze zitten dus in een heel moeilijke situatie. Als ze verhongeren, opgeven en teruggaan naar Servië, verliezen ze hun kans op asiel in een EU-land."

Het Hongaarse Immigratie- en Asielkantoor zegt dat nergens staat dat het land verplicht is afgewezen asielzoekers te eten te geven. Dat klopt volgens het HCC. "Maar ze worden vastgehouden door de Hongaarse autoriteiten, op Hongaars grondgebied uitgehongerd en hebben geen andere mogelijkheid om aan eten te komen, ook niet als ze geld hebben. Dus wiens verantwoordelijkheid is het dan?"

De regering heeft een nieuw inhumaan dieptepunt bereikt.

Lydia Gall

Human Rights Watch stelt dat Hongarije mensenrechtenverdragen heeft ondertekend die het verbieden om mensen in hechtenis op een inhumane en vernederende manier te behandelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie moet het land hun daarom voorzien van voedsel, water, hygiëne en noodzakelijke medische zorg.

Het Helsinki Comité zal ook in nieuwe gevallen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vragen in te grijpen, maar structureel verandert daar niets door. "Hoewel het absoluut helder is dat het Hof deze beslissing iedere keer zal nemen, wordt voedsel mensen toch ontzegd", zegt Lederer. Over een Afghaanse vrouw die gisteren de hele dag niet heeft gegeten, moet de beslissing nog worden genomen.

In juni voerde de Hongaarse regering een wet in die het helpen van illegale migranten strafbaar maakt. Correspondent Mitra Nazar maakte vlak daarvoor deze reportage:

'Ik hoop dat ze nog humaan zijn in het parlement'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl