Kiki Bertens
NOS Sport

'Hopelijk krijgt Bertens hier genoeg erkenning voor in Nederland'

Kiki Bertens maakte de afgelopen twee weken grote indruk op Canadese en Amerikaanse bodem. Ze reeg de zeges op toptienspeelsters aaneen en won zondag het toernooi van Cincinnati, waardoor ze volgende week als een van de outsiders aan de US Open begint. Dat is ook in het buitenland opgevallen.

"In deze vorm kan ze van iedereen winnen", zegt Ben Rothenberg, tennisjournalist voor de New York Times. "Ze behoort bij de US Open niet tot de topfavorieten, maar misstaat niet in de top-8. Kiki moet in zichzelf blijven geloven, dan is er veel mogelijk."

De Amerikaan doet zijn verhaal vanuit Cincinnati, waar Bertens de titel pakte door in de finale Simona Halep, de nummer een van de wereld, te verslaan. "Cincinnati is geen grandslamtoernooi, maar behoort wel tot de twaalf sterkste evenementen op de tour", vervolgt Rothenberg.

En met een kwinkslag: "Het publiek waardeert haar hier. Het is een open en aardige meid. Ik hoop dat Kiki genoeg erkenning krijgt in Nederland voor deze prestatie, want ik weet dat voetbal in Europa altijd het sportnieuws domineert."

Tot voor kort beleefde Bertens haar successen alleen op gravel, maar de afgelopen maanden is ze - mede dankzij haar sterk verbeterde fitheid en toegenomen zelfvertrouwen - ook op snelle ondergronden een geduchte tegenstandster.

Op Wimbledon baarde ze in dat opzicht voor het eerst opzien door de kwartfinales te halen. Commentator Kristie Boogert maakte dat van dichtbij mee. "Als je weet dat je fysiek in orde bent, weet je dat je op dat vlak in ieder geval niet kunt verliezen. Daardoor boek je mentale winst."

Focus op fysiek

Na Londen nam Bertens een week vakantie om vervolgens vroeg naar Montreal af te reizen (waar ze de kwartfinales haalde) en direct weer de focus te leggen op haar fysieke trainingen onder leiding van haar coach en partner Remko de Rijke.

"Je ziet dat ze nu veel beter schuin naar voren stapt en de hoek afsnijdt", gaat Boogert verder. "Daar had ze moeite mee. Doordat ze fysiek beter is, beweegt ze ook beter en kan ze alles beter belopen."

Meer in balans

Ook naast de baan heeft Bertens stappen gemaakt, vindt Boogert. "Er staat meer Kiki. Dat klinkt gek, maar ik bedoel: ze is veel overtuigender en straalt veel vertrouwen uit. Ze wilde altijd iedereen pleasen; van de media tot aan haar familie. Alles is veel meer in balans."

Journalist Rothenberg: "Ze oogt mentaal solide, samen met haar coach Raemon Sluiter. Ik heb hem een paar keer gesproken en ben erg onder de indruk van hem. Hij komt van het mannencircuit, dan is de stap naar het coachen van vrouwen heel ingewikkeld. Hij lijkt me erg slim en inlevend."

Bertens versloeg de afgelopen twee weken topspeelsters als Halep, Caroline Wozniacki, Jelena Svitolina, Petra Kvitová en Karolina Plisková en staat nu op de dertiende plaats van de wereldranglijst. Een mooie uitgangspositie voor de US Open.

WTA Finals lonken

Rothenberg kijkt zelfs verder dan dat grandslamtoernooi. "Als ze zo doorgaat, mag ze aan het einde van het jaar zelfs meedoen aan de WTA Finals, waar de beste acht speelsters van 2018 hun opwachting maken."

Inderdaad, want op die ranglijst bezet Bertens zelfs de zevende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl