Ruim 800.000 mensen dakloos door overstromingen Kerala
Tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het water in de door overstromingen geteisterde Indiase deelstaat Kerala. Ze zijn ondergebracht in een van de 4000 tentenkampen die hiervoor door de regering zijn opgezet. Bij de overstromingen, de ergste in 100 jaar, zijn 350 mensen om het leven gekomen.
Nog steeds zitten tienduizenden mensen vast op de daken van hun huizen. Ze zijn ingesloten door het water en kunnen nergens heen. Reddingswerkers proberen deze mensen met boten en helikopters in veiligheid te brengen.
Correspondent Aletta André doet verslag uit het getroffen gebied:
Het heeft in Kerala sinds 8 augustus onafgebroken geregend. De afgelopen uren was het droog en dat zal naar verwachting de rest van de dag zo blijven. Maar maandag gaat het volgens meteorologen opnieuw regenen, zegt correspondent Aletta André. "Daarom wordt nu geprobeerd om iedereen vandaag uit hun huizen te redden. Of dat gaat lukken, weet ik niet."
Sommige mensen lopen tot hun oksels in het water om eten rond te brengen.
De slachtoffers van de overstroming worden naar opvangcentra gebracht in kerken en scholen. "In de tempel waar ik ben gaan kijken zaten rond de 200 mensen", vertelt André. "Er is een gaarkeuken, die per persoon drie maaltijden per dag verstrekt. De meeste mensen zijn helemaal nat als ze aankomen; voor hen is droge kleding beschikbaar."
Voor de enkelen die willen blijven, bijvoorbeeld op de tweede verdieping van hun huis, wordt eten gebracht. "Sommige mensen lopen tot hun oksels in het water om slachtoffers eten te brengen. Maar daar moet je wel kracht voor hebben, want de stroming is sterk." Kerala ligt aan de Indische Oceaan en is een vissersgebied. "Veel burgers gaan daarom zelf met bootjes op pad om mensen te helpen, naast de brandweer en het leger. Zo zag ik een priester in een oranje reddingsvest rondvaren met voedselpakketten."
Drinkwater
Twee treinen gevuld met anderhalf miljoen liter drinkwater zijn onderweg naar het gebied in het zuidwesten van het land. Door de overstromingen is er een groot gebrek aan drinkwater. "Ik sprak een vrouw die vier dagen vastzat op haar dak," vertelt André. "Die heeft al die tijd alleen ongefilterd regenwater kunnen drinken, dat ze met emmertjes heeft opgevangen."
Ook maken hulpverleners zich nu al zorgen over de ziektes die naar verwachting uitbreken als het water zakt. "Vooral het risico om dengue, of knokkelkoorts, op te lopen is hoog", zegt de correspondent. "Water is een broedplaats voor muggen. Je kunt je niet vaccineren tegen dengue, alleen zorgen dat je niet wordt gestoken. Maar klamboes zijn momenteel moeilijk te verkrijgen en ook deet heb ik nog niet gezien."
Over de weg en door de lucht is het gebied moeilijk te bereiken. Volgens de autoriteiten is 10.000 kilometer weg beschadigd geraakt. Het belangrijkste vliegveld van de deelstaat in Kochi (Cochin) is al dagen niet meer open en zal naar verwachting pas weer 26 augustus operationeel zijn. Een militair vliegveld wordt maandag opengesteld voor commerciële vluchten.
Hoog waterpeil
De regen is voorlopig nog niet voorbij, denkt André. "De moesson duurt officieel nog tot de volgende maand. De overheid gaat de sluizen bij rivieren in de buurt openzetten, zodat de dammen niet doorbreken. Daardoor kan het waterpeil in een groter gebied nog gaan stijgen. Daarom wordt vandaag alles op alles gezet om iedereen te evacueren."