Een Venezolaanse vluchteling bij de grens met Brazilië
NOS Nieuws

Ecuador sluit grens voor Venezolaanse migranten

Ecuador heeft de grens gesloten voor Venezolanen. Alleen Venezolanen met een paspoort mogen het land nog in, maar de meesten hebben alleen een identiteitskaart.

Via Colombia kwamen de laatste tijd dagelijks meer dan 4000 Venezolanen Ecuador in. Vandaar reizen velen door naar familie in Peru en Chili. Vanochtend stonden er honderden Venezolanen te wachten bij grensposten met Ecuador.

Colombia heeft bij Ecuador geprotesteerd tegen de grenssluiting. Volgens Colombia leidt die ertoe dat kwetsbare mensen vast komen te zitten binnen zijn grenzen. De afgelopen vijftien maanden zijn meer dan een miljoenen Venezolanen naar hun buurland Colombia gevlucht, velen lopend, hongerig en uitgeput.

Brazilië

Begin deze maand deed ook Brazilië de grens tijdelijk dicht voor Venezolanen, omdat een rechter zei dat Brazilië eerst moest zorgen voor een humanitaire opvang voor de vluchtelingen.

Gisteren vielen bewoners van de Braziliaanse grensplaats Paracaima vluchtelingenkampen aan. Volgens hen zaten vier migranten achter de gewelddadige overval op een lokale winkelier.

Na de overval gingen boze bewoners van Pacaraima de straat op. Ze gooiden stenen naar de Venezolaanse migranten, staken hun bezittingen in brand en schreeuwden "Ga weg! Ga terug naar Venezuela". Honderden Venezolanen vluchtten inderdaad terug naar hun eigen land.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de crisis in Venezuela ruim 2,3 miljoen inwoners gevlucht naar landen in de regio. Ze komen vooral terecht in Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl